Poziv k odstopu

Zorčič nad podpisi ni navdušen: Neoštevilčeni, ni jasno čemu so namenjeni ...

S.R.
5. 5. 2021, 16.39
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 22.18
Deli članek:

Zamer je veliko, a možnosti malo. Koalicija se je Igorja Zorčiča tokrat poskušala znebiti po drugi poti, pozvali so ga k odstopu. Zorčič tega zaenkrat še ne bo storil, a bo zadeve še premislil.

Bobo
Igor Zorčič vsaj zaenkrat ostaja predsednik državnega zbora.

Koalicijski poslanci so v njihovih očeh nezaželenega presednika državnega zbora Igorja Zorčiča danes soočili s 47 podpisi za njegov odstop s položaja. S tem so mu po lastnih besedah dali na voljo možnost, da položaj zapusti sam, sicer da ga bodo razrešili z glasovanjem, za katerega da imajo sodeč po podpisih tokrat zadostno podporo. Spomnimo, prvi poskus zamenjave Zorčiča je spodletel, saj je koalicija uspela zbrati zgolj 45 od 46 glasov. Tudi tokrat pa je videti, da jim manjka poguma oziroma da je 47 imen na papirju zgolj to, kar je, 47 podpisov na papirju.

V resnici torej ni šlo za častno gesto, temveč nespreten poskus, da bi se izognili morebitnemu novemu debaklu. To gre sklepati tudi iz besed poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže, ki je za Delo potrdil, da gre pri podpisih zgolj za poziv k odstopu in nič več. Sam da v primeru, če Zorčič ne bo odstopil in bo v državni zbor romal predlog za njegovo razrešitev, tega ne bo podpisal. 

Neoštevilčeni in brez posebne izjave

Poleg koalicijskih poslancev so podpisani še poslanci SNS, DeSUS in poslanca narodnih manjšin.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec od Zorčiča sicer pričakuje, da jim bo svojo odločitev sporočil do začetka naslednjega tedna, a jim je Zorčič delno odgovoril že danes. Po poročanju STA jim je pojasnil, da so mu vodje poslanskih skupin koalicijskih SDS, NSi in SMC na vpogled prinesli liste s podpisi poslancev, kjer pa ni bilo posebne izjave, čemu so podpisi namenjeni. Kot so pojasnili, naj bi podpisi dokazovali, da imajo podporo za razrešitev predsednika DZ, je dodal.

Dejal je še, da so bili podpisi neoštevilčeni in tudi niso bili razporejeni po poslanskih skupinah. "Ne vem niti, kdo vse je podpisan in kdo ne," je povedal Zorčič. Napovedal je, da bo opravil pogovore z določenimi poslanci in se odločil, kako naprej, torej ali bo odstopil ali odločitev o funkciji prepustil poslancem na tajnem glasovanju. Pozneje je za Odmeve na TV Slovenija dodatno pojasnil, da se mora dobro pogovoriti predvsem s poslanci opozicije, da ugotovi, ali je kdo med njimi "prešel v koalicijo." "Tisti, ki danes govorijo o častnem umiku, morajo najprej pri sebi razmisliti, kaj je častno. Ali je častno to, da delu opozicije ne dovoliš, da deluje v državnem zboru? Ali je častno, da se globi dijake in se ne spušča zakonodaje, ki bi jih oprostila, čemur smo bili priča danes v državnem zboru. Ali je častno to, da se vlada ne drži zakonov, ki jih sprejema državni zbor?" se je še vprašal Zorčič.

Naslednji korak je po prvem koraku

Če bi do predloga za njegovo razrešitev prišlo že naslednji teden, na glasovanju sicer ne bi sodeloval vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Kot je za TV Slovenija pojasnil Robert Polnar, ki so ga iz stranke Desus sicer izključili, Jurše zaradi zdravstvenih razlogov v državnem zboru ne bo še mesec dni.

Krivec je sicer na vprašanje, ali 47 podpisov velja tudi za kandidaturo za novega predsednika DZ, Krivec odgovoril: "Najmanj to, da velja. Naslednji korak je po prvem koraku. Do takrat bo lahko celo več podpisov." Na vprašanje, ali bi nov predsednik DZ lahko postal vodja poslancev NSi Jožef Horvat, kar se je omenjalo že v preteklosti, pa je Krivec odvrnil, da je to odvisno od volje poslancev, še poroča STA.