cepljenje je v polnem teku

Kacin opozarja: “Ne odlašajte z odločitvijo o cepljenju”

B.K.
5. 5. 2021, 11.40
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 11.43
Deli članek:

Državni sekretar, zadolžen za koordinacijo cepljenja in nekdanji vladni govorec Jelko Kacin, je danes pozval k cepljenju.

STA
Jelko Kacin

“Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši korak na poti k normalnosti,” je dopoldne pred kamerami dejal državni koordinator cepljenja Jelko Kacin. Vse, ki se še odločajo, ali bi se cepili ali ne pa je pozval: “Ne odlašajte z odločitvijo.” 

Slovenske oblasti namreč s cepljenjem skušajo zagotoviti vzdržne razmere na covidnih oddelkih po bolnišnicah, kjer je stanje še vedno zaskrbljujoče. Ob tem je Kacin na nek način opozoril, da med poletjem ne bomo živeli normalno, če  se ne bomo dovolj cepili. Dejal je namreč, da skušajo s cepljenjem “ustvariti bolj varno in kvalitetno poletje.”

V maju skoraj pol milijona odmerkov cepiv

Ob tem je razložil še, da je dobava s cepivi v Evropski uniji zdaj nekako prišla na zeleno vejo. “Dobivamo vse več odmerkov cepiv,” je dejal Kacin. Vsak teden dobivamo zdaj 50.000 odmerkov cepiva Pfizerja, ob koncu meseca bo ta tedenska dobava že pri 100.000 odmerkih.

Samo v maju bomo tako dobili 330.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, tedenske dobave pa sta začela pošiljati tudi proizvajalca Moderna in Johnson&Johnson. Edina temna pega je AstraZeneca, ki se še vedno ne drži pogodbenih obveznosti, a ravno njihovo cepivo je tudi najdlje delujoče, skupaj namreč nudi 9-mesečno zaščito. Skupno bomo v maju prejeli 450.000 odmerkov cepiv vseh štirih proizvajalcev.