ŠEVNICA PRI MIRNI

Pred dvema mesecema so bežali iz goreče hiše, a zaradi pomoči dobrih ljudi streha že stoji

Rok Nose, Dolenjski list
5. 5. 2021, 06.55
Deli članek:

Člani družine Urbančič s Ševnice pri Mirni si bodo zadnjo februarsko soboto zapomnili za vedno, saj so morali sredi noči zbežati iz goreče hiše, da so si rešili življenja. Pred prihodom gasilcev so le nemočno opazovali, kako ogenj uničuje njihov dom.

Rok Nose
Ogenj je uničil zgornje prostore stanovanjske hiše in celotno ostrešje.

Škoda po požaru je bila velika, a skupaj s krajani, prijatelji, znanci in drugimi, ki so jim v teh težkih trenutkih priskočili na pomoč, ima hiša danes že novo streho, pospešeno potekajo tudi druga dela in mlada družina se bo lahko kmalu vrnila v svoj dom.

Požar je popolnoma uničil zgornje prostore in ostrešje. »Gasilci so takrat pred dežjem namestili zaščitno folijo, vedeli pa smo, da je treba čim prej postaviti novo streho, da ne bi zalivalo, kajti drugače bi bila škoda še večja. Kmalu je stekla delovna akcija, odziv je bil res dober. Skoraj iz vsake hiše v vasi je nekdo prišel pomagat in tudi prijatelji ter znanci od drugod so priskočili na pomoč. Vsakega para rok smo bili veseli, gospodinje pa so poskrbele, da moški nismo bili žejni in lačni,« je dejal Leon Urbančič, ki se je ob tej priložnosti iz srca zahvalil vsem posameznikom, ustanovam, organizacijam in drugim, ki so prepoznali, da je njihova družina v stiski. »Ljudje so ponovno pokazali, da znajo stopiti skupaj in pomagati. To nam je v težkih trenutkih dajalo oporo in motivacijo,« je dodal Leon, ki meni, da solidarnost, sočutje, potrpežljivost in nesebična pomoč gradijo mostove med vsemi.

Rok Nose
Leon Urbančič se je z družino v hišo vselil pred dvema letoma.

Najprej so odstranili vse požgane dele ostrešja, veliko ni ostalo niti od mansarde, ogenj je močno poškodoval tudi srednji del hiše, v katerem so imeli kuhinjo, dnevno sobo in kopalnico. »Vse, kar je bilo uničeno, smo odstranili, nato pa začeli obnavljati. Mansardo smo podzidali na novo, krovci pa so nato postavili novo streho. V srednjem nadstropju bo mogoče ostala vsaj kopalnica, vse drugo bo treba zamenjati,« je pripovedoval Leon in poudaril, da se brez denarja, ki se je zbral na računu, ki ga je za pomoč družini Urbančič odprlo trebanjsko območno združenje Rdečega križa Slovenije, tega ne bi mogli tako hitro lotiti. »Z ženo sva v zadnjih dveh letih vložila prihranke v prenovo hiše, za nakup katere sva najela tudi kredit.« Sekretarka OZRK Trebnje Katja Strmole je povedala, da so zelo veseli velikega odziva ljudi, ki so namenili sredstva za pomoč v požaru prizadeti družini. Na računu se je zbralo več deset tisoč evrov, točen znesek pa bo znan v naslednjih dneh, saj so nekateri denar nakazali tudi v aprilu.

UPAJO NA SELITEV POLETI

»Za hišo bomo zgradili tudi prizidek, v katerem bo novo stopnišče. Čakamo še na vso potrebno dokumentacijo, potem pa se bomo lotili prenove notranjih prostorov. Prijatelji in številni obrtniki so že obljubili pomoč. Upamo, da se bomo najpozneje do začetka novega šolskega leta že lahko vselili nazaj v hišo, računamo pa, da bo to že med poletjem,« je dejal Leon, ki z ženo in dvema hčerkama zdaj živi pri svojih starših v vasi Kriška Reber.

osebni arhiv
Družina Urbančič

Na vprašanje, ali je že znano, zakaj je zagorelo, je dejal, da od policije še niso dobili uradnega odgovora. »Še vedno imam občutek, kot da bi nam kdo požgal hišo,« je dodal Leon, ki pa se ne obremenjuje s preteklostjo. Gleda naprej v prihodnost in se že veseli dneva, ko bo se bo v hiši znova slišal razposajen otroški smeh.

»Kriminalistična preiskava v tem primeru še ni zaključena. Kriminalisti nadaljujejo ugotavljanje okoliščin in preiskujejo vzrok za nastanek požara. Zavarovane sledi s kraja požarišča so posredovali v analizo na Nacionalni forenzični laboratorij in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo,« je na medijska poizvedovanja odgovorila tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Rok Nose
Hiša ima dva meseca po požaru že novo streho.

Spomnimo, da je pri njih zagorelo 27. februarja. Leon je šel spat šele okoli pol dveh zjutraj, pred tem je še preveril, ali so vhodna vrata zaklenjena. Ob pol treh ga je žena zbudila, da gori. Skozi ogenj so bežali iz goreče hiše, zato so bili vsi nekoliko opečeni. Leon je takrat povedal, da je ravno končal urejanje mansarde, v kateri so imeli spalne prostore. »Še dobro, da smo ob menjavi strehe dali veliko kamene volne in ladijski pod zamenjali z mavčnimi ploščami. To je vsaj malo zadržalo ogenj, da smo imeli čas zbežati, drugače bi verjetno streha gorela kot bakla. Tudi zdaj pri kameni volni ne bomo varčevali,« je zatrdil.

V intervenciji so sodelovala vsa štiri društva GPO Mirna – PGD Mirna, Ševnica, Volčje Njive in Selo pri Mirni, pri oskrbi jeklenk je pomagal gasilec PGD Trebnje. Prisotnih je bilo okoli 40 gasilcev s petimi vozili, je takrat povedal vodja intervencije Andrej Zupančič.