Prvi mož Štajerske varde Andrej Šiško nam je v telefonskem pogovoru potrdil, da je osumljeni dejansko član varde. »V kolikor je bilo dejanje dejansko storjeno, je to katastrofa in nekaj nesprejemljivega. Glede na to, da je ta informacija prišla, kot je, tudi od vas, ki me kličete izrecno glede stvari v škodo Štajerske varde, zna biti zadeva drugačna, saj naj bi se dogodek zgodil pred štirinajstimi dnevi,« je dejal v telefonskem pogovoru.

»Absolutno obsojamo kakršnokoli posilstvo, za take ljudi v naših vrstah ni prostora,« je odgovoril na naše vprašanje, kako komentira navedbe medijev. »Domnev ne bomo komentirali,« je dejal, ko smo ga soočili s konkretnim imenom domnevnega storilca. »Štajerska oziroma Slovenska varda s tem nima nič skupnega. Če se je dejansko zgodilo, je to storil samo posameznik. Ni imelo zveze z delovanjem varde, ne vem, zakaj bi bilo to sploh treba mešati z vardo,« je dodal.

varda pojasnilo
Facebook
Pojasnilo Slovenske varde na družbenem omrežju Facebook.

Dejanja naj ne bi zanikal

Osumljenec spolnega odnosa menda ne zanika, poroča Večer, ki je govoril z viri blizu tožilstva in policije. Oškodovanka naj bi policistom povedala, da je očeta, s katerim ne živi, spremljala na enega od protestov zoper epidemiološke ukrepe v Mariboru. Po protestu naj bi jo povabil k sebi domov in ji ponudil alkohol.

Začel naj bi jo prepričevati, da ni njen biološki oče, nakar je zaradi preveč zaužitega alkohola omagala in pri očetu zaspala. Ko se je prebudila, je dojela, da ji je med spanjem oče storil silo, zato je odšla v bolnišnico. Zdravstveno osebje je njeno zgodbo posredovalo policiji, nato je stekla preiskava. Priprti 54-letnik se je zagovarjal, da je prijava posilstva posledica maščevanja, ki naj bi ga zakuhala njegova bivša partnerica. Slednja ga je v preteklosti prijavila zaradi nasilja v družini, zaradi česar mu je sodišče izreklo prepoved približevanja.

Nasilje v družini, nasilje nad ženskami, steklenica
Profimedia
Med popivanjem naj bi jo prepričeval, da ni njen biološki oče. Ko je omagala, ji je storil silo.

Stari znanec policije

Osumljeni je sicer stari znanec policije; iz zapisov Večera in drugih slovenskih medijev pa lahko razbremo, da gre za V. Č., ki je bil v devetdesetih letih prisoten ob umoru. Takrat je tudi on držal za kopito pištole, ni pa pritisnil na sprožilec. Iz policijske kartoteke sledi, da je dobil pol leta zaporne kazni, saj je v času dogajanja s strelnim orožjem meril v prisotne priče.

Zapis v njegovi kartoteki se je podaljšal pred desetimi leti, ko so ga aretirali zaradi prekupčevanja z mamili. Takrat je, kot 44-letnik, vodil mamilarsko združbo. Domnevno gre za združbo, ki je imela svojo bazo v lokalu Buldog na mariborski avtobusni postaji. Lokal in združbo je vodil V. Č., kriminalisti pa so v sklepni akciji zasegli dva kilograma konoplje, 400 tabletk amfetaminov in manjše količine heroina.

Po prestani kazni osumljenec nekaj časa ni opozarjal nase, nakar je pozornost znova začel pritegovati kot eden vidnejših članov samooklicane Štajerske varde.