cepljenje se obrestuje

V zadnjem tednu samo štiri okužbe v domovih starejših občanov

A.S.
4. 5. 2021, 12.41
Posodobljeno: 4. 5. 2021, 13.25
Deli članek:

Na današnji novinarski konferenca o aktualnem stanju glede covida-19 je za govorniški pult stopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in spregovorila o epidemioloških razmerah po svetu in doma.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Povedala je, da v jugovzhodni Aziji beležijo velik porast novoodkritih primerov koronavirusa, medtem ko v ostalih delih sveta prihaja do upada število okužb. V preteklem tednu je bilo tako največ okužb zabeleženih ravno v Indiji, sledijo ji Združene države Amerike, Brazilija, Turčija in Francija, ki pa beležijo upad okužb v primerjavi s prejšnjimi obdobji.

Ugoden trend v Evropski uniji

"V Evropski uniji se trend že tri tedne zmanjšuje. Število primerov kljub vsemu raste, od 31. decembra 2019 do 3. maja 2021 smo v evropskem prostoru zabeležili preko 30 milijonov pozitivnih primerov in veliko preveč smrti. Trendi so stabilni ali nakazujejo upad števila okužb. V nekaterih državah, na Hrvaškem, Nemčiji, Cipru, Latviji, Litvi in Nizozemskem, pa je prevelik porast," je pojasnila Čakš Jagrova. Na ravni EU tako beležijo 3,8-odstotni upad števila okužb, v Sloveniji pa 13,1-odstoten.

Epidemiološke razmere v Sloveniji

Nedavni izbruhi v treh domovih za starejše so izzveneli. V zadnjem tednu pa so zabeležili le štiri primere okužb v različnih domovih starejših občanov, je povedala Čakš Jagrova.

Število potrjenih primerov okužbe v Sloveniji na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh znaša 457, kar pomeni, da smo rahlo nad evropskim povprečjem. V zadnjem sedemdnevnem povprečju števila potrjenih primerov koronavirusa po statističnih regijah imajo najvišji odstotek osrednjeslovenska, podravska in savinjska regija. 

Čakš Jagrova je poudarila, da število okužb po starostnih skupinah kaže, da je bilo s cepljenjem najstarejših starostnih skupin narejeno veliko. Beležijo namreč velik upad števila obolelih v starostnih skupinah nad 65 let, narašča pa število okuženih v starostnih skupinah od 15 do 24 let ter od 35 do 44 let. Izpostavila je, da je zato pomembno, da se cepljenje nadaljuje in razširi na celotno prebivalstvo. 

Večjih sprememb pri otrocih oziroma mladostnikih pri okužbah ni. Pri pedagoškem kadru pa se že vidi upad okužb, kar je po besedah Čakš Jagrove posledica cepljenja. "To je že drugi dokaz, da se cepljenje v rizičnih populacijah in izpostavljenih skupinah obrestuje," je navedla.