Slovenija

Milijon in pol evrov evropskih sredstev za sistem naročanja na cepljenje

B.K./STA
3. 5. 2021, 21.18
Posodobljeno: 3. 5. 2021, 21.22
Deli članek:

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt, ki se nanaša na informacijsko podporo naročanju na cepljenje proti covidu-19 na primarni ravni. Skupna višina sredstev za projekt znaša 1,5 milijona evrov, ki jih bo v celoti prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Reuters
Zdravstveno osebje v Neaplju se pripravlja na cepljenje.

Gre za še eno v nizu naložb iz pobude React-EU v okviru instrumenta za okrevanje po epidemiji Naslednja generacija EU, so navedli v omenjeni službi.

V okviru projekta, ki ga bo izvajalo ministrstvo za zdravje, bo vzpostavljena enotna informacijska rešitev za naročanje na cepljenje, s čimer bosta zagotovljeni varnost in enakopravna obravnava pacientov.

Ministrstvo za zdravje bo z naložbo vzpostavilo enoten seznam oseb s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in oseb, ki delajo pri delodajalcih v Sloveniji in so izrazile interes za cepljenje proti covidu-19 in kasneje za druga cepljenja. Zagotovilo bo redno osveževanje seznama s podatki o morebitnih prednostnih kriterijih za cepljenje in skrbelo za varnost pacientov pri cepljenju, tako denimo, da se ne izpusti oseb za drugi odmerek in da se jih cepi v predvidenem časovnem okviru.

Poleg tega bo zagotovilo enakopraven dostop pacientov tako do določenega cepiva kot do cepljenj, pri čemer bodo imeli možnost izraziti interes za cepljenje tudi tisti brez izbranega osebnega zdravnika.

To je že tretji projekt, financiran iz pobude React-EU v zadnjih treh mesecih. Omenjena vladna služba je v začetku marca izdala odločitev o finančni podpori za projekt Covid-19 - ureditev prostorov za pridobitev dodatnih kapacitet Negovalne bolnišnice Ljubljana, v sredini februarja pa za projekt Covid-19 - preselitev oddelka za pljučne bolezni na lokacijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, so še navedli.