defender europe

Natova vojaška vaja bo do začetka julija potekala tudi v Sloveniji

B.K./STA
3. 5. 2021, 15.54
Posodobljeno: 3. 5. 2021, 16.02
Deli članek:

Med 1. majem in 5. julijem tudi na območju Slovenije poteka sklop mednarodnih vojaških vaj Defender Europe 21. Na njih se poleg pripadnikov 26 zavezniških in partnerskih držav urijo tudi pripadniki Slovenske vojske (SV).

Bobo
Slovenska vojska.

Vaja poteka z namenom odvračanja potencialne grožnje in priprave sil SV za podporo vloge SV v zavezništvu Nato, je na današnji novinarski konferenci pojasnil načelnik sektorja za usposabljanje na Poveljstvu sil Slovenske vojske polkovnik Igor Šepec. Z vajo nameravajo preizkusiti koncept delovanja SV kot del zaledja Nata ob upoštevanju dejstva, da je del enot SV napoten v sestave zavezništva zunaj Slovenije.

Med ključnimi nalogami je naštel vzpostavitev in delovanje učinkovitega komunikacijskega sistema, vzpostavitev in delovanje ključnih logističnih elementov, varno in usklajeno izvedbo premikov ter učinkovito izrabo vadbenega okolja.

Kot je poudaril Šepec, se SV preko aktivne udeležbe na skupnih vajah in usposabljanjih odgovorno in solidarno odziva na sodobna varnostna tveganja in s tem krepi lastno varnost. Dodal je, da je SV s svojim znanjem in usposobljenostjo enakovreden partner v Natu, z zavezniškimi vojskami v okviru skupnih usposabljanj in vojaških vaj pa sodeluje z namenom nadgrajevanja izurjenosti in medsebojne povezljivosti.

Slovenski vojaki napoteni v tujino

Vaja bo potekala v petih fazah, celotne serije vaj pa se bo udeležilo 28.000 udeležencev iz 27 držav. Del vaj poteka tudi v Sloveniji, del enot Slovenske vojske pa bo v tem času napoten v tujino.

Na območju Slovenije bodo v tem času potekale vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response).

Največji del na Počku

Vaja bo potekala po vsej Sloveniji, večinoma na vadiščih in streliščih SV, največji del, od 10. do 28. maja, pa bo potekal na osrednjem vadišču SV na Počku. Vaje bodo med drugim tudi na brniškem letališču, Luki Koper in avtocestnem križu.

Med vajo bodo potekali tudi večji premiki vojaških vozil. Največji bodo med 22. majem in 5. julijem, ko bo na lokacijah Obrežje-Postojna in Postojna-Luka Koper 460 vojaških vozil. Premik 55 vozil je predviden 7., 16. in 20. maja na relacijah Hrušica-Postojna ter Postojna-Luka Koper, 50 vozil pa 16. maja in 2. junija na relaciji Maribor-Gruškovje in v obratni smeri.