Društvo novinarjev Slovenije je kampanjo uradno naznanilo ob svetovnem dnevu svobode medijev. Kot je na skupni novinarski konferenci Društva novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) pojasnila predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, je cilj kampanje zbirati donacije, da vladno izčrpavanje STA ne bo že ob polletju oziroma ob 30-letnici agencije privedlo do insolventnosti, ki agenciji grozi. Ob tem je spomnila, da je danes 123. dan, ko je STA brez vladnega plačila za javno službo.

"Ocenjujemo, da je STA naš skupni servis in kompas v medijski krajini, steber novinarstva in da sta nujni širša mobilizacija in solidarnsot, da ta steber obvarujemo propada. Vlada ga hoče z vso silo in za vsako ceno podreti, mi in vi pa z vso silo in za vsako ceno ohraniti," je poudarila. "Morda ni pretirano reči, da prav na tej točki vsi stojimo ali pademo, da gre dejansko za biti ali ne biti oziroma za stati in obstati," je dodala.

slovenska-tiskovna-agencija, sta, kampanja
Bobo
Začetek kampanje zbiranja sredstev za pomoč STA.

Drugačen položaj

Po besedah predsednice SNS Alenke Potočnik, sicer zaposlene na STA, pa dogajanje, povezano s financiranjem javne službe STA, kaže, kako ranljivi so mediji in novinarstvo. "Če smo pred leti v sindikatu dvigovali glas v podporo zaposlenim v zasebnih medijskih družbah, ki so v želji po večjem dobičku krčile delavske pravice in odpuščale, smo zdaj v položaju, ko vlada kot predstavnik ustanovitelja pritiska na oba javna medija, STA in RTV Slovenija," je dejala.

Opozorila je, da prva vloga novinarjev ni biti novica. "Da smo v težavah mi in da nas je v težave spravila vlada, je nesprejemljivo in poleg vsega tudi v nasprotju z vsaj dvema zakonoma," je izpostavila. Spomnila je na določila zakona o STA, ki predvideva financiranje po pogodbi z ustanoviteljem, in sedmega protikoronskega zakona, po katerih se ne glede na to, ali je STA z ustanoviteljem sklenila pogodbo, iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA. "Zaradi ustavitve financiranja javne službe smo se sodelavci STA in naše družine znašli v stiski, iz katere ne vidimo poti. Tudi ko vodstvo STA izpolni pričakovanja in zahteve vlade, se pojavijo nove, pravega dialoga pa pravzaprav ni," je pojasnila.

Po njenih besedah se tako postavlja vprašanje, kakšen je namen vlade. "Nas utišati? Na to ne bomo pristali. Medijev in novinarjev ni mogoče utišati," je dejala.

slovenska-tiskovna-agencija, sta, kampanja
Bobo
Začetek kampanje zbiranja sredstev za pomoč STA.

Na robu insolventnosti

Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj se je zahvalila za zagon donacijske kampanje. "Žalostno je dejstvo, da je STA še ob koncu leta 2020 uspešno in v razvoj usmerjeno podjetje danes na robu insolventnosti in to zaradi vladnega nespoštovanje krovnega zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona," je dejala. Zato po njenih besedah ob hvaležnosti za kampanjo "ne smemo niti za trenutek pozabiti, da to vlade nikakor ne odvezuje odgovornosti za izpolnjevanje zakonskih obveznosti do agencije".

"STA je novinarsko delo vedno opravljala po načelih objektivnosti, verodostojnosti in ažurnosti ter neodvisnosti od najrazličnejših interesov, zdaj pa povsem neupravičeno dobiva - in to kar po vrsti - politične nalepke," je navedla. Poudarila je, da se njihovo delo in pristop nista spremenila: "Profesionalno delamo naprej."

slovenska-tiskovna-agencija, sta, kampanja
Bobo
Začetek kampanje zbiranja sredstev za pomoč STA.

Kampanja

V društvu novinarjev so ob uradnem začetku kampanje, ki bo tekla cel maj, zapisali, da za javni servis STA skrbi skoraj 90 zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. "Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino," so dodali.

Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor sicer približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA. Donacije zbirajo na poseben transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075, uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 pa lahko pošljejo SMS sporočilo na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevajo en ali pet evrov. Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.si.