Koronavirus je še med nami

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar: Kar se tiče bolnišničnih zmogljivosti, hodimo po robu

L.K.
3. 5. 2021, 12.24
Posodobljeno: 3. 5. 2021, 13.10
Deli članek:

V minulem tednu so pristojni zabeležili povečanje odstotka novo potrjenih okužb s PCR testi v primerjavi s tednom prej.

Profimedia
Virus je še vedno med nami.

Vodje svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 izrazila skrb, ker smo v prejšnjem tednu beležili porast števila novookuženih v primerjavi s tednom pred tem. Ponovno se je začel povečevati tudi delež pozitivnih PCR testov, je zatrdila. »Virus je še vedno med nami, zato moramo še naprej upoštevati glavne epidemiološke ukrepe,« je dejala in dodala, da se bo le tako lahko življenje vrnilo v ustaljene tirnice.

Slovenska tiskovna agencija je sicer danes poroča, da se je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v preteklem tednu v primerjavi s tednom prej še nekoliko znižalo.

Več zdravniških odsotnosti

Je pa vzpodbudno, je dejala v nadaljevanju, da smo od 27. aprila dalje pod 10.000 potrjenih aktivnih primerov, kar je prvič po pol leta, in sicer od 20. oktobra lani. Kot je tvitnila, mora nov cilj »biti pod 500 do konca maja, da sprostimo bolnišnice, ki so še vedno prepolne«.

Kar se tiče bolnišničnih zmogljivosti, hodimo po robu, je dejala. Ne le glede bolnišničnih postelj, temveč tudi kadra, saj se povečuje število zdravniških odsotnosti zdravstvenih delavcev. A ne zaradi okužb, ampak zaradi izčrpanosti.

Maske ostajajo

Kot je dejala Logarjeva, se lahko cepljene osebe v zaprtih prostorih in na manjših druženjih družijo brez zaščitnih mask, ne pa tudi na večjih prizoriščih in prireditvah. Vse pa kaže, da bodo zaščitne maske še nekaj časa z nami.

Boljša dobava

Logarjeva je k cepljenju pozvala vse, ki se za to še niso odločili. Sploh glede na to, da bo dobava cepiva v prihodnjih dneh boljša. Želi si, da bi bil odstotek precepljenosti čim hitreje čim višji. Možno je celo, da bo do konca junija precepljenih 60 odstotkov odrasle populacije. Svetovalna skupina je sicer mnenja, da bi lahko bili cepljeni in prebolevniki deležni dodatnih sproščanj ukrepov, za kar so vladi že podali svoja priporočila.

Nova aplikacija

Dotaknila se je tudi aplikacije, ki je trenutno še v testiranju. Ta naj bi odpravila podvajanja pri cepljenju, predstavitev pa si lahko obetamo še ta teden.