»Ni v redu, da lastnik ne zaupa svojim zaposlenim«

O konfliktu med zaposlenim in varnostnikom poteka celo policijska preiskava

Antun Katalenić
4. 5. 2021, 06.34
Deli članek:

Zaposleni v ravenski železarni so nezadovoljni zaradi nadzora in povečanega števila varnostnikov. Iz podjetja sporočajo, da gre za uveljavljeno prakso.

STA
Veliki brat vas gleda - Poleg Sintala, varovanje opravlja še firma SSO.

STA
Sindikalist Boris Štriker bi si želel videti bolj odkrit dialog z vodstvom podjetja.

Prvi maj vsako leto znova nudi možnost za odkrit pogovor o delavstvu, njegovih pravicah v Sloveniji in širše po svetu. Sklepi so vsako leto podobni, in sicer vedno znova sindikati in širša javnost opozarjajo, da se položaj delavcev generalno slabša na tak ali drugačen način.

Največ pritožb seveda leti na višino plače, kot tudi slabe delovne pogoje, vse več pa je nezadovoljstva nad prekarizacijo delovnih mest. A delovna mesta se spreminjajo tudi na druge načine. Iz železarne v Ravnah na Koroškem smo v uredništvo prejeli pričevanja o okrepljenem nadzoru nad delavci ob odhodu z dela, vse bolj pa tudi med samim delom in celo med malicami. S temi pritožbami smo soočili tako sindikat kot vodstvo podjetja.

Manko dialoga

Glavni tamkajšnji sindikalist iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Boris Štriker je v telefonskem pogovoru za Svet24 potrdil, da so zaposleni nezadovoljni glede sprememb v nadzorovanju, ki ga od novega leta opravljata dve varnostni službi: SSO in Sintal. Delavci so letos tako izpostavljeni dodatnemu nadzoru v obliki, da morajo pri odhodu z delovnega mesta varnostnikom omogočiti pregled tako nahrbtnikov kot tudi osebnih vozil. Bolj kot pregled pri odhodu, ki je vendarle že uveljavljena praksa, delavce moti prisotnost varnostnikov v delovnem obratu ali jedilnici. Štriker pravi, da so o nezadovoljstvu nad spremembami z več dopisi obvestili tudi vodstvo podjetja, a konkretnega odgovora, razen obljube o sestanku, ki naj bi kmalu potekal, še niso dobili. Namero o sestanku so tudi v pisnem odgovoru za Svet24 potrdili iz Skupine SIJ: »Poudarili bi, da se zavedamo, da ukrepi, ki v podjetja uvajajo red, nikoli niso zaželeni in priljubljeni. Sindikatom smo tako že predstavili podatke o varnostnih dogodkih v svojih družbah na Koroškem, o katerih doslej niso imeli natančnejšega pregleda. Temo smo za obravnavo uvrstili tudi na dnevni red v napovedi sestanka z vodstvom Skupine SIJ, ki so jo sindikati že prejeli.«

V imenu varnosti

Iz Skupine SIJ, ki združuje dve največji slovenski jeklarski podjetji SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne, kot tudi sorodne predelovalne in prodajne dejavnosti, so kot vzrok za poostren nadzor navedli »zavarovanje našega premoženja in zaposlenih«. Motivacija naj bi bila tudi v zagotavljanju zdravja v kontekstu epidemije koronavirusa: »Glede na dolgo trajanje epidemije vsi vemo, da doslednost pri izvajanju ukrepov sčasoma popušča, na splošno in tudi v podjetjih. Še posebno pozorno pa je treba ukrepe izvajati v prostorih, kjer se na enkrat zadržuje večje število ljudi, na primer v jedilnicah,« pojasnjujejo iz Skupine SIJ. Zaposleni medtem zavračajo potrebo po dodatnih varnostnikih, pri čemer Štriker izpostavlja, da v podjetju že imajo zaposlene, katerih dolžnosti so varnost pri delu ali korporativna varnost, zato si, kot pravi sindikalist, potezo vodstva razlagajo zgolj kot izraz nezaupanja, rekoč, da »ni v redu, da lastnik ne zaupa svojim zaposlenim«.

Iz Skupine SIJ odgovarjajo, da gre za razširjeno prakso po Sloveniji, ki ni omejena na njihove obrate, in dodajajo, da imajo v drugih družbah (na Gorenjskem) 24-urno obhodno varovanje uveljavljeno že dlje časa. »S ciljem poenotenega režima varovanja pa smo ga z novim letom uvedli tudi na Koroškem … Dejstvo je, da v Skupini SIJ beležimo različne varnostne dogodke, kot so odtujitve opreme, surovin za proizvodnjo in druge kršitve, s katerimi se povzroča poslovna škoda.«

STA
Prebivalci Raven na Koroškem imajo močno navezavo na tamkajšnjo jeklarno.

Policijska preiskava

Po Štrikerjevih besedah jim je odvetnik SKEI sicer podal pravno mnenje, da ima delodajalec pravico do takšnih praks. Kljub legalnosti sprememb pa imajo očitno negativen učinek na klimo v podjetju. Nedavno je celo prišlo do konflikta med enim od zaposlenih in varnostno službo, a več podrobnosti sogovorci niso smeli podati, saj je zadeva še v policijski obravnavi.