Veliko govoril, nič naredil

Še vedno čakajo, da bo zdravstveni minister Poklukar odgovoril na njihove prošnje

Polona Krušec
3. 5. 2021, 18.10
Deli članek:

Bo novi minister za zdravje Janez Poklukar za starejše, ki si jih bolj ali manj vse vlade, odkar obstaja samostojna Slovenija, samo podajajo in zanje kaj konkretnega storijo bolj malo, imel več posluha? Zdaj ima priložnost.

Bobo
Na svoji predstavitvi v državnem zboru je Janez Poklukar, ko se je potegoval za ministrsko mesto, omenjal starejše, zdaj pa …

Osebni arhiv
Po mnenju združenja Srebrna nit, ki ga vodi Biserka Marolt Meden, je čas, da jim novi minister izkaže pozornost.

Srebrna nit – združenje za dostojno starost v Janeza Poklukarja, novega ministra za zdravje, polaga velike upe. Upajo, da bo storil kakšen korak naprej v smeri višje kakovosti življenja starejših v vseh okoljih. »Še posebno poudarjamo dostojanstvo starejše populacije v vseh življenjskih situacijah, v zdravju, bolezni in tudi ob umiranju,« je dejala predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden.

Po njenih besedah je problemov v naši državi na področju zdravstvene politike v povezavi s seniorji veliko, »zato ministra prosimo, da nam prisluhne, se zavzame za to generacijo,« poudarja sogovornica. Da bi mu predstavili, kje vidijo največje probleme in izzive, mu je pred časom združenje napisalo pismo, »a do zdaj odgovora nanj še nismo prejeli, kar ni dobro. Vsaj neki odziv bi pričakovali. Morda bodo vas, medije, vzeli bolj resno, zato smo se odločili, da vsebino pisma predstavimo vam in širši javnosti, kar bo, upamo, spodbudilo ministra Poklukarja, da se aktivira,« podčrta Marolt Medenova.

Še eno ministrstvo

Sogovornica razkrije, da so med drugim ministra prosili, naj jim sporoči, kakšno je njegovo stališče o samostojnem ministrstvu za starejše. »Ustanovitev tega smo že večkrat predlagali. Vidimo ga kot edino, ki bi lahko celovito poskrbelo za dostojno starost starejšega prebivalstva. V svojem združenju vedno znova pridemo do ugotovitve, da dokler bosta starejše pokrivali dve ministrstvi, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki slabo ali sploh ne sodelujeta in se izgovarjata druga na drugo, ko je treba kaj izpeljati, področje ne bo urejeno, zato naj skrb za starejše prevzame novo ministrstvo, izključno posvečeno starejšim,« utemeljuje predsednica Srebrne niti.

Od ministra Poklukarja združenje želi izvedeti tudi, ali namerava, pa tudi kdaj, podpisati nove kadrovske normative na področju zdravstvene nege, ki bodo zagotovili ustrezno obravnavo starejših v vseh okoljih, še posebno v domovih starejših, saj kot poudarjajo, »ti domovi niso več socialne, temveč čedalje bolj zdravstveno-socialne ustanove«.

Da ne bi izgorevali

Kar zadeva nove kadrovske normative na področju socialne oskrbe in zdravstvene nege v domovih za starejše, je stroka zdravstvene nege ves čas pritiskala na odločevalce, da se sprejmejo kadrovski normativi, ki so bili že leta napisani in so tudi že revidirani. Eden od nekdanjih zdravstvenih ministrov Aleš Šabeder je podpisal dokument, ki je bil podlaga, da se ti kadrovski normativi izvedejo najprej. Takrat je stroka, socialna in zdravstvena nega, uskladila nove normative in pritisnila na odločevalce, da se ti čim prej sprejmejo, a se to ni zgodilo.

Sogovornica pojasni, da bodo novi normativi prinesli primerno obremenitev kadrov, ki bodo imeli dovolj časa za kakovostno oskrbo in ne bodo izgorevali. »Boljši pogoji dela ob sočasnem primernem nagrajevanju teh deficitarnih in izjemno pomembnih poklicev na področju zdravstva in sociale bodo prinesli boljšo kakovost storitev za starejše. Večje zadovoljstvo na obeh straneh – pri izvajalcih in uporabnikih.«

Za dostojno umirjanje

Srebrna nit za ministra v pismu razpre še eno pomembno področje, ki je v Sloveniji na splošno pomanjkljivo urejeno, in to je paliativna oskrba. Ta je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikov s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi. Nudi tudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Njen cilj je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. Izvajati se mora celostno, neprekinjeno in integrirano z ostalimi temeljnimi strokami, kar pa je zdaj na Slovenskem bolj izjema kot pravilo.

Tudi tu ni postelj zanje

Srebrna nit ministru Poklukarju sporoča še, da prihaja do hudega pomanjkanja postelj na področju oskrbe po akutni bolnišnični obravnavi v tako imenovanih negovalnih bolnišnicah. »Nedopustno je, da paciente iz akutne bolnišnične obravnave zaradi pomanjkanja postelj v bolnišnicah z rehabilitacijo oziroma v negovalnih bolnišnicah odpuščajo v domove starejših ali na lastne domove, kjer ni ustrezne zdravstvene nege, rehabilitacije ... Zato praviloma ljudje za vedno obležijo in se prekmalu poslovijo,« razložijo v združenju.

Smiselna se jim zdi še, in na to želijo opozoriti tudi ministra za zdravje, ustanovitev referenčnih ambulant v domovih starejših, »ki bi razbremenile družinske zdravnike. Diplomirane medicinske sestre bi lahko vodile starejše z urejenimi kroničnimi obolenji, rutinsko predpisovale medicinsko-tehnične pripomočke in drugo, s čimer bi se dvignila kakovost oskrbe starejših.«

Dreamstime
V Evropi smo edina država, ki področja dolgotrajne oskrbe nima urejenega.

Konstantno jih zavračajo

Predsednica Srebrne niti ob robu pogovora poudarja še, da kar zadeva zdravstvo in starejše, bi morali pristojni bolj upoštevati predloge, ki jih v imenu seniorjev, ki prebivajo v institucijah, vlaga Skupnost socialnih zavodov Slovenije. »Letos so bili spet skoraj vsi predlogi za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe gladko zavrnjeni,« je opozorila.
Med predlogi za nujne izboljšave, s katerimi želijo seznaniti ministra, sta še uvedba letnega sistematskega pregleda varovancev v domovih starejših in krepitev mreže patronažne službe, ki opravlja pomembno delo za celotno populacijo, in še posebno za ranljive skupine prebivalstva. Kot pomembno vidijo tudi spodbujanje odpiranja geriatričnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah s specialisti geriatrije, ki pokrivajo področje medicine, ki se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem, lajšanjem in zdravljenjem starostnih bolezni.

Govoril je o tem, zdaj pa …

Poklukar je sicer že pred imenovanjem za ministra v svoji predstavitvi na seji odbora državnega zbora za zdravstvo predstavil svoje usmeritve za ministrovanje. Takrat je bilo iz njegovih besed razbrati, da se zaveda, da se država »prepočasi odziva na staranje prebivalstva«. Med drugim je opazil, da je posledica tega, da so se domovi za starejše prelevili v negovalne bolnišnice, ki ne dosegajo zadostnih standardov. »Zato je treba na novo zasnovati njihovo mrežo in koncept,« je poudaril.

Dejal je tudi, da razume, kako pomembno je ne samo primerno nagraditi negovalni in zdravstveni kader, ampak ga tudi zadržati. »Treba je zaustaviti trend odhodov kadra, zlasti medicinskih sester iz zdravstva, predvsem z delovišč, ki delujejo neprekinjeno. Kadre je treba načrtovati na podlagi potreb prebivalstva in za to mora obstajati strategija,« so njegove besede, ki so vlile upanje. Od tedaj se, morda tudi zato, ker je vse skupaj nekoliko »prekrila« epidemija, kaj veliko na področjih, ki sta jih izpostavila minister in Srebrna nit, ne premika.