Umetniška točka

Pri Pahorju igral z vklenjenimi rokami

C.E./STA
1. 5. 2021, 15.40
Posodobljeno: 1. 5. 2021, 15.57
Deli članek:

V predsedniški palači je za najbolj zanimivo dogajanje poskrbel glasbenik Sašo Gačnik.

STA
Nastop Saša Gačnika in Kristine Oberžan

V znak protesta je Sašo Gačnik izvedbo pesmi Med iskrenimi ljudmi na klavirju spremljal z rokami vklenjenimi v lisice.  S tem je želel opozoriti na to, kako je kultura že ves čas koronakrize omejevana oziroma zaprta.

V uradu predsednika so potrdili, da gre za prizor z današnje proslave. Kot so dodali, predsednik Borut Pahor v vsebino umetniških točk ne posega, sta pa pevka Kristina Oberžan in Gačnik nastopila tudi že na torkovi proslavi.

STA
Borut Pahor pravi, da je pomembno, da se tudi v prihodnje prizadevamo za ohranitev in razvoj socialne države.

Pahor je sicer v slavnostnem nagovoru v predsedniški palači pozval k socialnemu dialogu kot enemu najpomembnejših stebrov uspešnega in pravičnega okrevanja po krizi. "Dolgoročne rešitve, vezane na trg dela in položaj delavstva, se ne sme sprejemati brez dogovora v okviru socialnega dialoga," je poudaril in dodal, da je pomembno, da se tudi v prihodnje prizadevamo za ohranitev in razvoj socialne države. Res je to ustavna norma in varovana pravica, a njen obseg je po njegovem mnenju stvar odločitve politike v sodelovanju s socialnimi partnerji. Poudaril je, da obstajajo pasti, ki lahko njen razvoj zamajajo, zato je treba paziti, da se tem pastem izognemo.

Motnja davčnih prilivov je neposredna grožnja za obseg socialne države

"Pri socialni državi ne gre zgolj za različne prejemke prebivalstva in brezplačne ali delno plačljive storitve na področjih zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in šolstva ter kulture. Gre tudi za vodenje fiskalne politike," je dejal in dodal, da iz lastnih izkušenj vemo, da je vsaka motnja v zagotavljanju zadostnih davčnih prilivov neposredna grožnja za obseg socialne države.

V času epidemije covida-19 je bilo za socialno državo po njegovih besedah zgledno poskrbljeno, "vendar na račun dodatnega zadolževanja, ki ga bo kmalu treba ustaviti, dolgove pa vrniti". Zato je treba, kot pravi, paziti, da bodo tudi v prihodnje davčni viri zadostni, da bomo z njimi zagotavljali sedanji obseg socialne države in njen nadaljnji razvoj.

Ob tem je spomnil, da se je svet v zadnjem desetletju znašel v krizi, finančni in zdravstveni. V teh krizah se je izkazalo, da je zlasti za družbe z močno tradicijo socialne države stremljenje k solidarnosti bistvenega pomena, tudi in zlasti po koncu krize. To po njegovem zatrdilu velja tudi za Slovenijo.

"Gre za vprašanje socialne povezanosti, ki je zelo pomembno in občutljivo, tudi za vprašanje politične povezanosti in enotnosti. Zato prosim razumite, spoštovane državljanke in državljani, moj poziv k socialnemu dialogu, njegov ponoven zagon in okrepitev kot enega pomembnih stebrov našega uspešnega in pravičnega okrevanja po tej krizi," je pristavil Pahor in izrazil upanje v čim prejšnji konec zdravstvene krize, da bi se v "skupnem dialogu in sodelovanju lotili njenih dolgoročnih gospodarskih in socialnih posledic".