Pojasnilo glede drugega odmerka AstraZenece

Beović: "Presežnih smrti praktično ni več. Dileme ni, potrebno se je cepiti"

B.K.
30. 4. 2021, 12.18
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 12.37
Deli članek:

Dopoldne je pred kamere znova stopila vodja svetovalne skupine za cepljenje na Ministrstvu za zdravje Bojana Beović in predstavila nekaj informacij v zvezi s cepljenjem pri nas in po državah članicah Evropske unije.

STA
Bojana Beović

V Sloveniji cepljenje poteka že od 27. decembra lani, doslej je bilo s prvim odmerkom cepljenih 20 odstotkov vseh prebivalcev, po regijah pa se ta številka giblje med 18 in 23 odstotki. Glede tega smo primerljivi s povprečjem Evropske unije, kjer je po vseh državah članicah z enim odmerkom cepljenih slabih 27 odstotkov prebivalcev.

Potrebna dva odmerka, a že prvi preprečuje hujši potek bolezni

Za dolgotrajno zaščito je sicer potrebno cepljenje z dvema odmerkoma doslej pridobljenih cepiv, a dobro ščiti že prvi odmerek, je poudarila Beovićeva. Cepiva s tehnologijo mRNA po prvem odmerku namreč ščitijo že v 80 odstotkih primerov, vektorsko cepivo proizvajalca AstraZeneca pa v 76 odstotkih. Še bolj je pomemben odstotek zaščite pred hudo obliko bolezni covid-19, ki je denimo v primeru cepljenja z AstraZeneco 100-odstoten. Zato so številne države vse sile namenile v cepljenje s prvim odmerkom cepiva in so celo zamaknile cepljenje z drugim odmerkom.

Presežnih smrti praktično ni več

Po besedah Beovićeve se je izkazalo, da so bile prioritetne skupine za cepljenje zastavljene zelo smiselno. Med stanovalci domov za starejše občane tako ni več smrti, tisti, ki so se okužili tudi po cepljenju, pa so vsi imeli zelo blag potek bolezni.

Prav tako se je v celotni populaciji zmanjšala umrljivost. Statistični podatki namreč kažejo, da presežne umrljivosti praktično ni več. Po podatkih Sledilnika za covid-19, presežne umrljivosti ni več že od začetka februarja.

Kdor se lahko, naj se cepi

Ob tem je infektologinja izrazila obžalovanje, da za okužbo še vedno umirajo ljudje stari od 60 do 70 let. To so osebe, ki bi že morale biti cepljene, saj je zanje cepiva dovolj. Neželene posledice covida-19 so neprijetne in nevarne, posebej pri starejših od 50 let. Zato dileme o cepljenju ni. Vsakdo naj se cepi čim prej, je pozvala.

Do junija pričakujemo skoraj pol milijona odmerkov cepiva AstrZeneca

Beovićeva je razjasnila tudi svojo včerajšnjo izjavo v zvezi s cepivom AstraZenece, za katerega še ni bilo jasno, ali ga bo dovolj, da bi z njim cepili tiste, ki so prvi odmerek tega cepiva že prejeli. Po navedbah Ministrstva za zdravje naj bi cepiva AstraZenece bilo dovolj za vse druge odmerke, verjetno pa ga bo na voljo še mnogo več. Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so namreč sporočili, da je že danes na poti 69.000 odmerkov tega cepiva, do konca junija pa jih bomo skupno prejeli približno 465.000.