ali slovenija podpira tožbo?

Kacin o morebitni tožbi proti AstraZeneci: "Pacta sunt servanda"

A.S./STA
23. 4. 2021, 13.55
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 14.02
Deli članek:

Pogodbe je treba spoštovati, je bil jasen Kacin.

STA
Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in koordinator logistike cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin.

Evropska unija zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. Odločitev naj bi sprejela do konca tedna. Slednje je komentiral tudi koordinator za cepljenje Jelko Kacin"Že desetletja ponavljamo eno in isto načelo - pacta sunt servanda. Pogodbe je treba spoštovati. To velja tudi za AstraZeneco," je poudaril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in koordinator logistike cepljenja proti covidu-19 Kacin, ki je danes v Bruslju na delovnem obisku pri predstavnikih kabinetov predsednice Evropske komisije in komisarke za zdravje.

AstraZeneca iz skupne evropske pogodbe dolguje že 90 milijonov odmerkov

Ob tem je izpostavil dejstvo, da AstraZeneca iz skupne evropske pogodbe dolguje že 90 milijonov odmerkov, pri čemer je slovenski delež 400.000 odmerkov. Na vprašanje, ali torej Slovenija podpira tožbo, je odgovoril: "Ko bo EU imela soglasje vseh držav, bo to tudi sporočila." Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija sicer tožbo podpirala. Nasprotovala pa naj bi ji le ena članica.

Očitno je, da v Evropski komisiji po težavah z AstraZeneco in cepivom družbe Johnson & Johnson stavijo na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima se načrtuje tretja pogodba o 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023.

EU potrebuje različna cepiva

Kacin v povezavi s tem izpostavlja, da EU potrebuje različna cepiva. "Ne moremo biti popolnoma odvisni samo od enega, pa četudi je to BioNTech, kajti eden ni nobeden," je opozoril. Zato je po njegovih besedah bistvena dolgoročna usmerjenost, odgovornost, odpornost in tudi pripravljenost na črni scenarij.

Na vprašanje, kako nevarne so za skupen evropski pristop k cepljenju težave s francoskim proizvajalcem Valnevo, ki je pred dnevi sporočil, da se ne želi več pogajati z Evropsko komisijo, temveč neposredno s članicami, je Kacin odgovoril, da se je treba soočiti z dejstvom, da ima unija od predvidenih osmih dobaviteljev cepiv trenutno samo štiri in da je vprašanje, ali jih bo do konca leta res šest. Zato bo moralo slovensko predsedstvo sooblikovati zelo odgovorno in dolgoročno naravnano politiko sodelovanja z dobavitelji, ki vključuje razvoj cepiv in proizvodnjo na evropskih tleh, je izpostavil Kacin, sicer tudi eden od dveh slovenskih članov usmerjevalnega odbora, ki se dnevno ukvarja s temi vprašanji. "Brez tega bomo v letih 2022 in 2023 še bolj ranljivi, kot smo letos. To bo ključna in vseobsežna zgodba," je poudaril.

O cepivu družbe Janssen

Glede dinamike oskrbe s cepivi v Sloveniji v prihodnjih tednih in mesecih je Kacin dejal, da sta BioNTech in Pfizer močno povečala proizvodnjo v Evropi in da bodo že v zadnjem tednu maja njune tedenske dobave presegale 100.000 odmerkov. Od družbe Janssen, ki je del skupine Johnson & Johnson, pa bi morali dobiti do konca junija vsaj četrt milijona odmerkov, je še povedal v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju. Na vprašanje, ali je že jasno, kako pogosto se bo treba cepiti, je Kacin odgovoril, da še ne.

V povezavi z današnjimi pogovori v Bruslju pa je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade še izpostavil, da želijo svoje izkušnje in pričakovanja nasloviti tudi tukaj ter da je treba bistveno bolj pomagati Zahodnemu Balkanu in razviti bolj operativne rešitve. Na sploh pa da bi morala EU glede vseh žarišč covida po svetu pristopiti odgovorno in zagotoviti tudi svoj delež cepiv, da se covid tam zatre čim prej.