Čeri prvomajskega oddiha

Kje najceneje do dragocenega PCR testa, ki vam omogoča vrnitev z dopusta na Hrvaškem?

Savo Radjenovič
23. 4. 2021, 14.00
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 15.25
Deli članek:

Pričakovati je, da bodo Slovenci med prvomajskimi prazniki epidemiji v brk spet množično odrinili na Hrvaško.

Bobo
Na Hrvaškem večji naval turistov pričakujejo šele konec maja.

Jadranska sirena s svojim vabljivim petjem Slovenca že vabi na jug, pa ga bo tam čakala tudi smrtonosna čer, »poguba« v obliki virusa sars-cov-2? Resnici na ljubo, morje je razburkano po večjem delu Evrope, čeprav se v nekaterih državah članicah, tudi v Sloveniji, epidemiološke razmere izboljšujejo. Ne tudi na Hrvaškem, kjer v zadnjem času beležijo celo najvišjo sedemdnevno incidenco v Evropi. Južni sosedje so v primerjavi s Slovenijo in drugimi evropskimi državami zimske mesece sicer preživeli v razmeroma krotkih epidemioloških razmerah, kot eni redkih so se lahko denimo veselili daljšega obdobja odprtih gostinskih teras in vrtov, a je bila epidemija brezzoba predvsem na papirju, podatki o številu opravljenih testov, potrjenih primerih okužbe in številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, ko se jih je primerjalo s podatki iz drugih držav članic, so bili najmanj vprašljivi. Razmerja med temi tremi merili so namreč vzbujala dvom o resničnem stanju na terenu, a to ni tema današnjega zapisa. Slovenec v času prvomajskih praznikov rad nabrusi pete in si privošči prvi morski oddih na Jadranu. V hrvaškem turističnem sektorju se med letošnjimi prvomajskimi prazniki po lastnih besedah sicer ne nadejajo pretiranega navala turistov. Tega pričakujejo šele konec maja, ko se bodo predvidoma znova izboljšale epidemiološke razmere.

Bobo
Za vrnitev v Slovenijo ne zadošča negativen hitri test.

Tja preprosto, a kako nazaj?

Vstop na Hrvaško

Testa ne potrebujejo otroci, mlajši od sedem let v spremstvu staršev ali skrbnikov.

Za slovenske dopustnike bo sicer bolj kot odhod na Jadran težaven povratek v domovino. Na Hrvaško se lahko namreč od začetka aprila vstopi tudi z največ 48 ur starim negativnim hitrim testom. Veljajo tudi potrdila o opravljenem cepljenju proti covidu-19, če je od zadnjega odmerka preteklo 14 dni, prebolevnosti, če je oseba za covidom trpela v zadnjih šestih mesecih, ter opravljenem PCR testu, ki je seveda negativen in ni starejši od 48 ur. Slovenska vlada se je odločila za ostrejši pristop, tako za povratek v Slovenijo negativen hitri test ne zadošča. Na meji se je treba v izogib desetdnevni karanteni izkazati z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Se pa dovoli PCR test, opravljen na Hrvaškem. Nekoliko drugače je v primeru tistih, ki imajo pri južnih sosedih nepremičnino, zemljišče ali plovilo. Ti lahko od ponedeljka na hitro, v časovnem oknu največ 72 ur po prečkanju meje, nazaj smuknejo tudi z največ 72 ur starim negativnim hitrim testom. Čas veljavnosti hitrega testa se šteje od odvzema brisa.

28 centrov za testiranje

Hrvaške oblasti obsežnejšo mrežo centrov za testiranje, na katerih se bodo lahko turisti testirali po »ugodnih cenah,« še vzpostavljajo, pri čemer ni znano, ali bodo te točke omogočale tudi testiranje s PCR testi. Glede na podatke z uradnega spletišča hrvaške vlade je zaenkrat v državnih zdravstvenih ustanovah na voljo 28 točk, na katerih je mogoče opraviti PCR test. V Istri je to denimo Zavod za javno zdravje istrske županije v Pulju, kjer je treba za PCR test, na katerega se je treba predhodno prijaviti, odšteti 750 hrvaških kun (99 evrov). Rezultat obljubljajo v 24 urah. S precej večjim naborom centrov za testiranje se ponašajo v primorsko-goranski županiji, ki obsega večji del Kvarnerja. Tam je testiranje s PCR testom mogoče v Reki, na Malem Lošinju, Cresu, Rabu, v Crikvenici, Opatiji, Delnicah in, kar bo razveselilo tudi raznovrstnega političnega operativca Jelka Kacina, Krku. Njegova denarnica, če ne bo ujel časovnega okna in se bo moral izkazati z negativnim PCR testom, bo lažja za 490 kun (65 evrov). Takšna je sicer cena PCR testiranja po vsem Kvarnerju, rezultat testa pa naj bi v večini primerov prejeli v roku 48 ur. Centri za testiranje so na voljo še v Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Sinju, Zadru, Šibeniku, Varaždinu, Gospiću, Čakovcu, Osijeku, Požegi in Slavonskem Brodu. Za PCR test bo treba v večini primerov izkašljati od 400 do 700 kun (od 55 do 92 evrov), pri čemer izstopajo zgoraj navedeni Pulj, Zadar, kjer testiranje stane 800 kun (106 evrov), ter Čakovec, kjer je treba za PCR test sicer odšteti 500 kun (66 evrov), a omogočajo tudi znatno dražje testiranje za nujne primere. Slovenec v časovni stiski bo tam za PCR test odštel polnih 1000 kun (132 evrov).

Novice Svet24
Centri za testiranje na Hrvaškem.

Ceneje, če gre za gosta

Vstop v Slovenijo

Testa ne potrebujejo otroci, ki še niso dopolnili 15 let in mejo prehajajo z ožjim družinskim članom, ki pa ni napoten v karanteno oziroma ima opravljen negativni PCR test.

So se pa s tega vidika že organizirali posamezni kampi in ponudniki turističnih nastanitev. Precejšen nabor teh točk po vsej Hrvaški so zbrali na portalu avtokampi.si, kjer so navedli, da so se nekateri ponudniki za svoje goste dogovorili za nižje cene. Ob tem opozarjajo, da teste izvajajo le na določene dneve in da se je treba na testiranje predhodno prijaviti. Tako je denimo v Istri PCR test mogoče opraviti še v zdravstvenih domovih v Umagu in Poreču (550 kun oziroma 73 evrov). V verigi kampov Plava Laguna medtem na teh dveh mestih za svoje goste nudijo nekoliko cenejše testiranje s PCR testi (470 kun oziroma 62 evrov). Enako velja za kamp Lighthouse v Savudriji in verigo kampov Valamar.

Za ugodnejše PCR testiranje (375 kun oziroma 49,5 evra) so se za svoje goste dogovorili tudi v kampih Aminess Maravea Resort in Aminess Sirena v Novigradu, kampu Polidor v Funtani pri Poreču, kampih in hotelih hotelirske družbe Maistra v Vrsarju in Rovinju. Za PCR test bodo enako ceno plačali tudi gostje rovinjskih kampov Valalta in Val Saline, kampa Mon Perin v Balah, kampa Pineta v Fažani ter kampov pod okriljem družbe Arena Hospitality Group na širšem območju Pulja. V Pulju se je sicer mogoče testirati tudi na kliniki Terra Medica, kjer cena PCR testa znaša 750 kun oziroma 99 evrov. Testiranje s PCR testom je mogoče tudi streljaj od slovenske meje v Buzetu, kjer je treba v zdravstvenem domu za test odšteti 550 kun oziroma slabih 73 evrov. V večini primerov navajajo, da bo stranka rezultat PCR testa prejela v roku 24 ur.

Daljši dopust?

Na tem mestu je treba opozoriti tudi na hrvaško stran zakona, ki turistom sicer dovoljuje vstop v državo na podlagi negativnega hitrega testa, ki ga je v izogib karanteni mogoče opraviti tudi na Hrvaškem. Na meji vas bodo sicer poslali v desetdnevno karanteno, ki pa jo je mogoče z negativnim hitrim testom prekiniti. A je treba biti pazljiv pri trajanju dopusta. V kolikor je turist na Hrvaško prispel z negativnim hitrim testom, ki ni starejši od 48 ur, in njegov oddih traja dlje kot deset dni, bo moral hitri test ponovno opraviti pred pretekom desetih dni od datuma izvedbe prvega hitrega testa.