logistične težave

Beovićeva: Ponekod niso bili cepljeni niti starostniki, drugje bi lahko že cepili starejše od 50 let

A.S./STA
21. 4. 2021, 15.27
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 15.27
Deli članek:

Beovićeva je spregovorila o precejšnjem logističnem problemu pri cepljenju in povedala, ali pričakuje kakšne omejitev glede uporabe cepiva Johnson & Johnson.

STA
Bojana Beović

Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović je danes v izjavi medijem pojasnila, da se bodo v četrtek na svetovalni skupini za cepljenje pogovorili glede uporabe cepiva Johnson & Johnson po tistem, ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

A glede na to, da svetovalna skupina tudi pri cepivu AstraZenece, glede katerega je Ema dala enako mnenje, ni sprejela posebnih omejitev, Beovićeva meni, da bo tako tudi v primeru cepiva Johnson & Johnson.

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, da bi se morali cepiti s cepivom Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so ostala cepiva registrirana za starejše od 18 let.

Beovićeva meni, da je pametno, da nadaljujejo cepljenje v skladu s sprejeto cepilno strategijo in naj cepijo prednostno starostne skupine, ki so opredeljene za možen hud potek covida-19, in naj poteka cepljenje čim hitreje.

Precejšnji logistični problem

Kot je dejala, je očitno precejšni logistični problem razdeliti cepivo po različnih cepilnih centrih, saj ponekod niso bili cepljeni niti starostniki, drugje bi lahko že cepili starejše od 50 let. "Idealno bi bilo, da bi imeli enakomerno precepljenost po državi, ampak to v praksi verjetno ni popolnoma izvedljivo. Zato bi bilo verjetno smiselno, da se v vsakem cepilnem centru cepi naprej s strategijo, ko so precepljene prednostne skupine," je dejala. Na tak način bi namreč v krajšem času prišli do večjega števila cepljenih.

Glede na strategijo cepljenja namreč trenutno cepijo starejši od 60 let, na vrsti so še kronični bolniki. Beovićeva meni, da bi bilo smiselno potem preiti na prednostno cepljenje starejših od 50 let, če pa bi v posameznem cepilnem centru ostajala cepiva, bi namesto, da cepivo stoji, lahko cepili vse tiste, ki si tega želijo, je še dodala.