Cepivo za cepivo

Danci bi se znebili AstraZenece, od drugih držav v zameno pričakujejo Pfizerja

S.R.
20. 4. 2021, 13.17
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 13.28
Deli članek:

Danske oblasti se kot kaže poskušajo znebiti svojih odmerkov cepiva AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danski minister za zdravje Magnus Heunicke je včeraj potrdil, da se z več državami dogovarjajo o »izmenjavi« odmerkov cepiva proti covidu-19 AstraZeneca, ki so ostali v njihovih skladiščih. Spomnimo, na Danskem so prejšnji teden odločili, da tega cepiva ne bodo več uporabljali. Že 11. marca so cepljenje s cepivom AstraZenece začasno ustavili, z zadnjo odločitvijo pa so postali prva evropska država, ki je to cepivo izbrisala iz svoje nacionalne strategije cepljenja, veliko odmerkov je tako ostalo neuporabljenih.

»Tukaj in zdaj, še vedno potrebujemo varna in odobrena cepiva. To sta v tem trenutku Pfizer in Moderna,« je dejal Heunicke, ki je nato pojasnil, kako so si to »izmenjavo« zamislili. »Če se uspemo dogovoriti za zamenjavo z drugimi državami, pri čemer jim mi pošljemo cepiva AstraZenece, v zameno pa dobimo nekaj cepiva Pfizerja, to nas bi seveda zelo zanimalo.«

Heunicke sicer ni razkril, s katerimo državami se o tej izmenjavi pogovarjajo. Kot je pojasnil, je za kaj takega še prezgodaj, a je zanimanje za njihovo cepivo izrazilo več držav. »Okoli nas je veliko držav, v katerih je epidemija na povsem drugi ravni kot na Danskem,« je dodal Heunicke.