2625 odmerkov cepiva

Skromno zanimanje maturantov za cepljenje

G.G./STA
19. 4. 2021, 16.52
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 17.11
Deli članek:

Minilo je rok, do katerega so se lahko maturantje prijavila za cepljenje.

Bobo
Na ministrstvu so prepričani, da bo tudi cepljenje maturantov, ki bo prostovoljno, prispevalo k normalizaciji življenja.
Maturante bodo cepili s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Časovnica izvedbe mature po navedbah ministrstva ostaja nespremenjena, več podrobnosti o njenih izvedbi pa je pričakovati na novinarski konferenci, predvidoma v sredo.

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ) so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Glede na decembrske podatke ministrstva za izobraževanje znanost in šport bo v letošnjem šolskem letu poklicno maturo opravljalo predvidoma 9093 dijakov, splošno maturo pa 6927.

Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. Možnost za prijavo so maturanti imeli danes do 12. ure, cepljenje maturantov pa so pristojni napovedali za petek.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Bi se naročili še do petka?

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so do 12. ure zabeležili 1255 prijav za cepljenje s strani maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili za STA.

V mariborskem zdravstvenem domu se je do poldneva na cepljenje prijavilo proti covidu-19 skupno 239 maturantov in pet njihovih učiteljev, je povedal direktor Jernej Završnik. Glede na to, da je na mariborskem območju okoli 1800 maturantov, to pomeni, da se jih je zaenkrat pripravljenih cepiti 13 odstotkov. Glede na dosedanje izkušnje Završnik ocenjuje, da bo do petka še več dijakov izkazalo interes za cepljenje, a je težava, da lahko cepivo naročijo le na osnovi poimenskega seznama oseb, ki se želijo cepiti. Završnik je zato predlagal, da bi se cepilnemu centru omogočilo naročilo cepiva za vseh možnih 1800 maturantov. "Če bomo šli v to, naj se zagotovi cepivo za vse maturante. Cepivo, ki se morda ne bo uporabilo, lahko potem uporabimo za druge, saj imamo na seznamu dovolj interesentov. Minuli konec tedna se nam je dodatno naročilo za cepljenje skoraj 500 ljudi," je povedal.

V celjski zdravstveni dom je do 13. ure prispelo 112 prijav maturantov. Kot so še sporočili, bo ZD Celje cepil maturante, ki stanujejo na območju, ki ga pokriva zdravstveni dom, in maturante, ki imajo v ZD Celje izbranega osebnega pediatra. Maturante bodo cepili v petek, od 10.30 naprej v cepilnem centru v dvorani Golovec. Cepljeni bodo le prijavljeni maturanti, so še opozorili.

V Zdravstvenem domu Koper so prejeli 102 prijavi za cepljenje, od tega je 92 maturantov in deset učiteljev, ki bodo sodelovali pri sami maturi in še niso bili cepljeni, je povedala strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čeprav Kolander Bizjakova ne ve natančno, za kolikšen delež maturantov gre, pa ocenjuje, da je bil odziv dijakov precejšen. ZD Koper sicer pokriva območje štirih srednjih šol.

Na Severnem Primorskem se je za cepljenje odločilo 285 maturantov in 23 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. V tolminskem zdravstvenem domu so potrdili prijave na cepljenje za 23 maturantov, v ajdovskem za 110 in v idrijskem za 41. V novogoriškem zdravstvenem domu pa se je prijavilo 111 maturantov in 23 zaposlenih, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature in doslej še niso bili cepljeni.