Slovenija brez meja

Zamejski Slovenec, podjetnik, glasbenik

Janja Ulaga
19. 4. 2021, 21.30
Deli članek:

Goran Kocman je zamejski Slovenec, rojen v Trstu, ki živi v občini Repentabor ob meji s Slovenijo. Navdušuje ga slovenska narodnozabavna glasba, tudi sam pa je del glasbene zasedbe.

Goran Kocman
Goran Kocman

Tudi Goranovi predniki so živeli na Krasu, a po drugi svetovni vojni so mejo zarisali tako, da je kar 60.000 Slovencev ostalo na italijanski strani in tako je še danes. Na tem območju imajo zamejski Slovenci tudi svoje šole, kjer je pouk v slovenskem jeziku. Tudi javno in zasebno življenje poteka povsem po slovensko. V Opčinah pri Trstu ima podjetje Koimpex, ki uspešno posluje že 40 let. V podjetju je 55 zaposlenih, poslovalnice pa imajo še v Sežani, Zagrebu, Skopju, v Belorusiji in Moskvi. Podjetje je dobro poznano v pohištveni industriji in znano po kakovosti. Goran je tudi ponosni  predsednik Nogometnega kluba Kras, pa tudi njihov sponzor. Nogometni klub je v Italiji zelo uspešen, zato z veseljem spremlja tekme v živo, seveda v prvi vrsti.

Osebni arhiv
Kraški kvintet in Braco Koren

Poleg športa je njegova strast tudi glasba, je namreč tudi kitarist in vodja Kraškega kvinteta, ki letos obeležuje 30 let delovanja. A njegova navdušenost nad narodnozabavno glasbo ni bila prirojena. Pri osemnajstih letih je bil povabljen na veselico, na kateri je igral Alpski kvintet, in ko jih je slišal igrati v živo, je postal tako navdušen nad tovrstno glasbo in zasedbo, da se je je popolnoma oprijel. Ustanovil je celo Fan Club Alpskega kvinteta, ki je ansambel spremljal po vseh nastopih v Evropi. Leta 1991 pa je ustanovil tudi svoj ansambel. Še vedno delujejo in ustvarjajo. Z njimi prepevata tudi zelo znana pevca Braco Koren in Anka Čop, Goran Kocman je kitarist in vodja. Ni naključje torej, da je Kraški kvintet pred časom skladbo posvetil tudi vsem mizarjem. Skladbo sta zanje napisala Jože Burnik in Jože Galič.