PRVOMAJSKE POČITNICE

To so pogoji za prehod meje s Hrvaško

Antun Katalenić
19. 4. 2021, 19.00
Deli članek:

Prvomajski prazniki se za učence in dijake, ki so se komaj vrnili v šolske klopi, začenjajo že v soboto, trajali pa bodo do 2. maja.

STA
Za oddih na Hrvaškem vam zadostuje že hiter antigenski test.

Še ta teden, nato pa počitnice. Trenutno izboljševanje epidemiološke slike pomeni, da bo marsikatera družina praznike lahko izkoristila za potovanje in oddih na hrvaški obali, kjer že pričakujejo prve goste.

Reuters
Letos ponovno ni za pričakovati izjemne gneče, ki smo je vajeni iz predpandemičnih let na Jadranu.

Cepljeni brez skrbi

Profimedia
PCR test vas bo na Hrvaškem stal okvirno 66 evrov, hitri pa okoli 20 evrov.

Tistim, ki ste v zadnjih šestih mesecih preboleli okužbo s koronavirusom, in tistim, ki ste bili že cepljeni, se ne bo treba obremenjevati s prehodom meje. Pri slednjih je treba pokazati potrdilo, da ste drugi odmerek cepiva prejeli pred najmanj štirinajstimi dnevi. Tisti z imunostjo na okužbo pa morajo s seboj imeti potrdilo o pozitivnem testu na SARS-CoV-2 ali potrdilo zdravnika o prebolelosti. Za ostale potnike hrvaške oblasti zahtevajo negativni PCR- ali hitri antigenski test, pri čemer ne smeta biti starejša od 48 ur. Če vstopite v državo s hitrim testom in ostanete več kot deset dni, se od vas zahteva, da v času bivanja na Hrvaškem opravite še en hitri test.

Varen dopust

Po kratkotrajni prepovedi izhodov iz Slovenije je nastopila liberalizacija prehodov meja tudi na slovenski strani, zato so lahko po novem latniki, ki imajo nepremičnine na Hrvaškem, prek meje in nazaj v roku 48 ur. Hrvaška, ki se želi v še eni pandemični sezoni tržiti kot varna destinacija pod sloganom Safe stay in Croatia (v prostem prevodu Varen dopust na Hrvaškem), napoveduje, da bo vzpostavila tudi vse več točk za opravljanje PCR- in/ali hitrih testov za turiste, da bi imeli kar se da brezskrbno bivanje in lažjo pot domov. Cene PCR-testa se praviloma gibajo okoli 500 kun (66 evrov). Hrvaška prav tako vsem turistom – tako kot lani – svetuje, naj, preden se odpravijo na pot, izpolnijo formular na spletnem naslovu Entercroatia.mup.hr.

Dreamstime
Letošnja turistična sezona bo za vse ponudnike še zahtevnejša kot lanska.

Otoki vabijo

Hrvaško ministrstvo za turizem je ta vikend zagnalo tudi iniciativo Hrvaški otoki – cone brez covida. Neprimerno boljša epidemiološka situacija na otokih, kjer je kar tretjina vseh nastanitvenih kapacitet, je namreč spodbudila tamkajšnjo vlado, da bodo stavili ravno na element varnosti v upanju, da bo ta privabil čim več turistov; po optimističnem scenariju odgovorni v Zagrebu upajo, da bodo dosegli lansko število osmih milijonov obiskovalcev. A letos bo verjetno dopust minil v mirnejšem vzdušju. Ne pričakujte velikih koncertov, kaj šele obiskov nagnetenih nočnih klubov.