Slovenija

Sodnik Radonjić izpodbija suspenz in zahteva izločitev člana senata

A.S./STA
16. 4. 2021, 21.38
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 21.38
Deli članek:

Senat vrhovnega sodišča je danes začel odločati o tožbi sodnika Zvjezdana Radonjića, ki izpodbija suspenz. A so sojenje prekinili že na začetku, saj Radonjić zahteva izločitev člana senata Branka Masleše.

Primož Lavre
Zvjezdan Radonjić

Ta naj bi bil zaupno povezan s članom Sodnega sveta ter predsednikom disciplinskega sodišča Emilom Zakonjškom

Zakonjšek namreč Maslešo zastopa v tožbi, s katero predsednik vlade Janez Janša od nekaterih sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteva okoli 900.000 evrov odškodnine, hkrati pa Radonjić s tožbo izpodbija prav odločitev Sodnega sveta.

Po mnenju Radonjićevega odvetnika Aleksandra Pevca ima Zakonjšek kot predsednik disciplinske komisije, ki deluje znotraj sodnega sveta, velik vpliv, odnos med odvetnikom in stranko, v kakršnem sta Zakonjšek in Masleša, pa je označil za zaupen odnos. O predlagani izločitvi Masleše bo moral odločiti predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, tako da bodo obravnavo Radonjićeve tožbe predvidoma nadaljevali prihodnji mesec, poroča Dnevnik. Po poročanju portala Siol.net Masleša razloga za svojo izločitev ne vidi.

Začasni suspenz je Radonjiću izrekel podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. Na vrhovnem sodišču so ob izreku suspenza pojasnili, da je podpredsednik pri svoji odločitvi upošteval značaj in težo disciplinskih kršitev, ki so bile težje narave, prav tako pa so se ponavljale. Suspenz je po Radonjićevi pritožbi potrdil tudi Sodni svet, proti kateremu je sodnik nato vložil tožbo.

Po neuradnih informacijah Dnevnika disciplinski postopek proti Radonjiću sicer že nekaj časa stoji, menda zaradi Radonjićevega zdravstvenega opravičila.