anketa

Evropska unija med Slovenci krepko pridobila na ugledu

B.K.
16. 4. 2021, 14.27
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 14.27
Deli članek:

V zadnjem letu dni se je med prebivalci Slovenije povečal ugled Evropske unije, dve tretjini pa jih je prepričanih, da gredo stvari doma v napačno smer.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer, je v tem mesecu znašal 67 procentov, v zadnji javnomnenjski raziskavi ugotavlja agencija Mediana. Ta delež se je od maja lani zvišal za več kot 30 odstotnih točk, saj je takrat znašal le 35,2 odstotka. Prav tako je statistično značilno na drugi strani nižji delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v pravo smer – teh je bilo leto nazaj 32 odstotkov, v letošnjem letu pa le še 13 odstotkov.

To pa ne velja za Evropsko unijo nasplošno, saj je mnenje o njeni usmeritvi od lanskega leta ostalo nespremenjeno. Skoraj polovica vprašanih meni, da EU ne gre ne v pravo, ne v napačno smer, slabih 28 odstotkov, da gredo v napačno, 19 odstotkov pa, da gredo v pravo smer.

Je pa od lani padel delež tistih, za katere ima EU zelo negativen ugled in tistih, ki so njen ugled zaznali kot nevtralen. Večji porast je bilo opaziti med tistimi, ki menijo, da je ugled Evropske unije dokaj pozitiven. Takšnih, ki ugled Evropske unije vidijo kot dokaj ali zelo pozitiven, je v letošnjem letu namreč 43 odstotkov, v preteklem letu pa jih je bilo 27 odstotkov.  

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana 6. in 7. aprila 2021 z metodo spletnega anketiranja. V raziskavi je sodelovalo 421 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji, sporočajo iz Mediane.