Prikl in Petek

Ozadje drame, ki spremlja ustanavljanje urada za demografijo

Luka Tetičkovič
17. 4. 2021, 06.52
Deli članek:

Urad za demografijo, ki bi se spopadal s staranjem prebivalstva, bi moral po več prestavitvah uradno zaživeti včeraj. Takšen rok si je zastavila vlada z lastnim sklepom. Zakaj manjka politične volje za ustanovitev urada?

Profimedia
Urad po slabem letu načrtovanja in ustanavljanja še vedno ne deluje. To so dramatične okoliščine, ki spremljajo njegovo ustanavljanje

Primož Lavre
Stranka SDS ima utemeljene razloge, zakaj je Prikla v preteklosti onemogočala. Napadalcem na nekdanjega novinarja Mira Petka (SDS) je namreč nudil ključen alibi, zaradi česar so jih oprostili.

STA
Pobudo za ustanovitev urada je Prikl dal že leta 2014. Vlada je urad z odlokom ustanovila jeseni, a še vedno ni zaživel, čeprav se izteka že drugi rok.

Nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec je ustanovitev urada za demografijo pričakovala že do 30. junija lani. Slabo leto po tem urad še vedno ni ustanovljen, čeprav se je iztekel že drugi uradni rok. Po prvem bi morali urad ustanoviti do 15. januarja.

Vodenje urada bi po tedanjem dogovoru pripadlo kvoti stranke Desus, ki pa je medtem izstopila iz koalicije. Po naših informacijah je Desus že takrat imel precej nesrečno roko pri izbiri kandidata za vodenje urada. To naj bi bil nekdanji sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl, ki nam je v telefonskem pogovoru tudi potrdil, da je pobuda za ustanovitev urada z njegove strani prišla že leta 2014.

Prav Prikl naj bi šel stranki SDS najbolj v nos, razloge je novembra razkril Miro Petek (SDS), ko je želel nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar Prikla kadrirati kot državnega sekretarja na svojem ministrstvu.

Petek razkril magnetograme s sojenja

Petek, ki je bil leta 2001 zaradi svojega novinarskega dela brutalno pretepen na svojem domu, njegovi domnevni napadalci pa na sodišču za dejanje niso bili obsojeni, je razkril prepise s sojenja na sodišču v Murski Soboti. Pred tem že obsojenemu kriminalcu in enemu štirih osumljencev napada na Petka, Nevenu Koludroviču, je takrat glavni alibi dal prav Prikl, ki ga je obiskal dan zatem, ko se je ta vrnil iz zapora, in v istem trenutku, ko naj bi Koludrovič z bejzbolskim kijem tolkel po Petku.

Med sojenjem, ki je bilo zaznamovano z zastrahovanjem prič, je Koludrovič vpil tudi, da prič ne bo ubil, temveč iznakazil. Alibi v času napada mu je z relativno neprepričljivim pričanjem nudil Prikl. Ko je sodni senat vanj vrtal, kako si je zapomnil dan, ko je obiskal Koludrovića, je Prikl dejal, da je bil ta dan markanten, ker je bil zadnji dan v mesecu.

Prikl se pred sodiščem ni hotel »afnati«

»Ne vem, ne bi rad se tu afnal, pa gospod Koludrović ali karkoli, skratka Neven je po daljšem času bil doma, prišel je pač iz prestajanja kazni, in nekako sem si pač po tem zapomnil, da da ta dan, da da sem si ga memoriral v glavi,« se je glasil uradni prepis Priklovega pričanja pred sodnim senatom sodišča v Murski Soboti.

Prikl nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da Mira Petka ne pozna in da je bil pred sodišče poklican kot priča. Očitke na svoj račun razume kot politično nagajanje, ker je lev politik, kar je utemeljil s tem, da se je po desetih letih iz Desusa vrnil v vrste stranke Socialni demokrati, v kateri je svojo politično kariero tudi začel.

Urad je uradno ustanovljen, a ne deluje

Talec te, ne povsem razrešene politične drame ostaja urad za demografijo, ki je bil z vladnim odlokom uradno ustanovljen oktobra lani. Po prvih načrtih bi ga vodil minister brez listnice, vlada pa je nato določila, da mu načeluje direktor, odgovoren vladi. Danes še vedno ni znano, kdaj bo urad začel delovati in kdo ga bo vodil. Sklep o ustanovitvi je bil namreč sprejet, ko je bil Desus še polnopraven član koalicije. Prav Desus je zahteval ustanovitev urada, zdaj, ko ga v koaliciji ni več, pa za dejanski zagon urada verjetno manjka politične volje.