angleška različica glavna v sloveniji

Zabeležili 90 primerov, ko je šlo za sum na ponovno okužbo ali okužbo po cepljenju

A.S.
15. 4. 2021, 11.04
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 11.04
Deli članek:

Angleška različica novega koronavirusa je sedaj glavna različica v Sloveniji.

Bobo
Angleška različica bo kmalu popolnoma izrinila prejšnjo.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je za govorniški pult stopila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Povedala je, da angleška različica novega koronavirusa najbolj prevladuje, delež je v zadnjem tednu narasel čez 70 odstotkov. To je zdaj glavna različica v Sloveniji in bo kmalu popolnoma izrinila prej prevladujočo, je povedala Žohar Čretnikova. V zadnjem tednu so potrdili 2820 primerov angleške različice, prirast od prejšnjega tedna je 25-odstoten. Kar je razveseljujoče, pa je, da se pojavljanje angleške različice giblje linearno. "Nismo šli v strmo eksponentno rast, kot je to kazalo v devetem tednu," je pojasnila direktorica nacionalnega laboratorija.

Dobra vest je tudi, da druge različice ne pridobivajo na močiNigerijska različica je porasla le za en primer, število primerov južnoafriške različice je ostalo enako kot prejšnji teden (26). Brazilske različice virusa niso več zaznali od osmega tedna, torej je v državi še vedno le en potrjen primer. Žohar Čretnikova je dejala, da so prejšnji teden našli novo različico, ki je nosilka nekaterih kritičnih mutacij, vendar ne tistih najbolj pomembnih, ki jih imajo angleška, brazilska in južnoafriška različica.

Povedala je tudi, da imamo že 90 primerov, ko je šlo za sum na ponovno okužbo oziroma okužbo po cepljenju.