Odpirajo se gostinskv vrtovi in terase

Štirje za eno mizo, med njimi bo moral biti meter in pol razdalje, med robovi miz trije

J.P.
15. 4. 2021, 10.44
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 11.53
Deli članek:

Razlike med regijami so majhne, a vlada o ukrepih razpravlja enkrat na teden.

Bobo
Pred časom v Ljubljani (fotografija je arhivska).

S ponedeljkom se v osmih oranžnih regijah odpirajo terase in vrtovi gostiln ter lokalov med 7. in 19. uro, in sicer v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji.

Varnostne razdalje

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, je pri izvajanju gostinske dejavnosti zahtevano strogo upoštevanje in spoštovanje vseh higienskih navodil, ki jih določa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Za prevzem hrane in pijače zaradi odprave policijske ure ni več časovne omejitve.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti bo strežba jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov dovoljena le za mizami, tako imenovana sedeča postrežba, upoštevati pa bo treba tudi razdaljo med osebami, in sicer najmanj meter in pol, ter robovi miz, in sicer najmanj tri metre. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe, za katere pa ne bo nujno, da so iz istega gospodinjstva.

Ne prej kot čez teden dni

Zajc ni napovedal, ali bodo vrtovi in terase ostali odprti tudi po enem tednu. Kot je dejal, je to odvisno od tega, koliko so se ljudje pripravljeni držati navodil NIJZ, in dodal, da ga število včeraj zabeleženih novih okužb navdaja z upanjem.

Če bi se v naslednjih dneh drugače obarvala tudi druge regije, sprememb prej kot čez teden dni ne gre pričakovati. Poudaril je namreč, da vlada ukrepe presoja tedensko. Dotaknil se je tudi majhnih razlik med različno obarvanimi regijami. Pri tem se držijo številk, ki so določene in ki določajo, kako je regija obarvana in kateri ukrepi veljajo.

Odpiranje vrtov in teras v osmih regijah za gostinski sindikat premalo

Za ponedeljek načrtovano odpiranje vrtov in teras v nekaterih regijah pa gostincev ne zadovoljuje. Kot so danes v sporočilu za javnost spomnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, je panoga zaprta že vse od 19. oktobra lani, povzročena škoda pa je bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru, poroča STA.

Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.

"Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom," so medtem zapisali v sindikatu.

Izpostavili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. "Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite 100-odstotno nadomestilo plače," so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo.

Ogorčeni so, da so v interventnem zakonu, ki je v pripravi, ponovno izviseli delavci. "In to ti delavci, ki so primorani biti doma zaradi odločitve vlade in že sedem mesecev prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače! Njihov položaj je vse težji, vse več je stisk in bitke za preživetje," opozarjajo v sindikatu.

Predloga interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu, ki ga je Zajc predstavil v ponedeljek, v sindikatu še niso prejeli, vlado in gospodarskega ministra pa pozivajo k sprejetju ukrepa 100-odstotnega nadomestila plač delavcem, ki jim je prepovedano delati.