»Non-paper«

Novinar pojasnil, kako je prišel na sled domnevnemu dokumentu o razkosanju BiH

S.R.
14. 4. 2021, 20.43
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 20.58
Deli članek:

Okoli neuradnega dokumenta, tako imenovani »non-paper,« ki naj bi vključeval razkosanje Bosne in Hercegovine, pravzaprav dokončen razpad Jugoslavije po etničnih mejah, se še ni polegel prah.

Bobo
Janez Janša obstoja dokumenta ni zanikal, je pa dejal, da Michelu letos ni mogel ničesar predati, saj se z njim ni srečal.

Kot smo poročali, je o obstoju tega dokumenta, ki naj bi pristal v rokah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, prvi poročal portal politicki.ba. V uradu slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki naj bi dokument poslal v Bruselj, navedb zaenkrat niso ne potrdili ne zanikali, je pa Janša prek twitteja pojasnil, da Michelu februarja ali marca letos ni mogel ničesar »fizično predati,« saj se je z njim nazadnje srečal lani.

Kot je danes za TV Slovenija pojasnil novinar portala Sead Numanović, ki je o tem prvi poročal, se je vse začelo z izjavami srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki da je dejal, da ima razpad države podporo v Evropski uniji. Ko je novinar vrtal naprej, naj bi se do vsebine dokumenta dokopal najprej na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer naj bi ga opozorili na nekatera zanimiva vprašanja bruseljskih kolegov, in pozneje pri diplomatskih virih v Bruslju. Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so po poročanju TV Slovenija sicer zanikali, da bi prejeli kakršna koli uradna vprašanja bosanskega novinarja. Ta je na drugi strani poudaril, bi se lahko zadeva hitro razjasnila, če bi Janša preprosto javno zatrdil, da dokument ne obstaja.

Trije dokumenti?

Sicer pa portal Necenzurirano.si danes poroča, da naj bi po njihovih informacijah obstajali kar trije neuradni diplomatski dokumenti, povezani s stališči Slovenije do BiH. Obstoj enega od teh, in sicer diplomatske pobude Hrvaške, h kateri je pristopila tudi Slovenija in ki služi kot podlaga »za razpravo o BiH na prihodnjem srečanju zunanjih ministrov držav EU o Zahodnem Balkanu,« je danes v državnem zboru potrdil minister za zunanje zadeve Anže Logar. V Zagrebu si namreč že dlje časa prizadevajo za spremembo volilne zakonodaje v BiH, a Slovenija doslej tega ni odkrito podpirala. Več informacij o ozadju hrvaške ofenzive na volilno zakonodajo v BiH je na voljo na portalu Necenzurirano.si, kjer pojasnjujejo tudi, zakaj se Slovenija s takšnimi potezami še dodatno »oddaljuje od držav Zahoda.«

Drugi dokument je tako zdaj že razvpiti »non-paper,« ki naj bi ga Janša predal Michelu, a po informacijah portala naj bi obstajal še tretji, prav tako s tem perečim vprašanjem povezan dokument, pri katerem je sodelovala Slovenija.

»Fantomski« dokument

Sta pa po poročanju STA o »fantomskem non paperju Slovenije« danes spregovorila tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in zunanja ministrica BiH Bisera Turković. Grlić Radman je po delovnem srečanju dejal, da ni nobenih dokazov o obstoju tega dokumenta, ki naj bi govoril o razdružitvi BiH. Minister je hkrati izrazil brezpogojno podporo Hrvaške stabilnosti in ozemeljski celovitosti BiH. Je pa Grlić Radman pojasnil, da obstaja »hrvaški non-paper,« ki ga je skupaj s petimi članicami EU, tudi Slovenijo, predstavil prejšnji mesec v Bruslju. Šlo naj bi za pobudo, ki so jo podprle še Bolgarija, Ciper, Grčija in Madžarska ter s katero naj bi pomagali BiH pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU.

Turkovićeva je sicer ocenila, da je Ljubljana povsem jasno zanikala obstoj domnevnega non paperja. Kot je dejala, domnevnega slovenskega non paperja ni ali pa gre za neresen poskus povzročanja zmede, še poroča STA.