Kot je za srede zdaj že v navadi, se je na Brdu pri Kranju znova zbrala slovenska vlada in skupaj s strokovno skupino za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar proučila zadnje epidemiološke podatke. Vsak teden je namreč na mizi vprašanje, ali je treba kaj zaostriti oziroma ali je možno kakšen ukrep tudi sprostiti. Kaj je torej vlada Janeza Janše predvidela za naslednji teden?

Prve informacije je kar prek twitterja razkril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je pojasnil, da se trenutno veljavne izjeme podaljšujejo ter da se s ponedeljkom v osmih oranžnih regijah odpirajo terase in vrtovi gostiln in lokalov med 7. in 19. uro. "Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni," je zapisal.

Ukrepa se bodo torej veselili v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji, ki so po današnjih, zadnjih podatkih glede na semafor sproščanja obarvane oranžno. "Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve," je še zapisal minister. Kar zadeva osrednjeslovensko, savinjsko, jugovzhodno Slovenijo, ostajajo v rdeči fazi, medtem ko se je primorsko-notranjska regija v zadnjih dneh zavihtela celo v neslavno črno skupino. 

Dijakom, ki bodo opravljali maturo, bodo omogočili cepljenje

Nekaj podrobnosti je za Odmeve na TV Slovenija pojasnil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Potrdil je, da bo v oranžnih regijah od ponedeljka dovoljeno obratovanje gostinskih teras in vrtov, pri čemer je poudaril, da bo to potekalo pod strogimi pogoji. Tako bo moralo biti od roba ene mize do roba druge tri metre razdalje, da bodo morali biti stoli drugo od drugega oddaljeni 1,5 metra. Prav tako bodo morali gostje na terasah uporabljati maske in razkužila, maske seveda med gibanje do stranišča oziroma same mize. Prav tako bo moral gostinec med menjavo gostov razkužiti vse ustrezne površine. 

Sicer pa je Poklukar dejal, da ostale omejitve, vključno s prepovedjo potovanja med regijami, ostajajo in da kakšnih drugih bistvenih sprememb vlada ni sprejela, razen ene, ki je povezana z dijaki, ki bodo letos opravljali maturo. Tem želijo omogočiti čim bolj enakopravne pogoje, zato jim bodo predvidoma konec naslednjega tedna omogočili cepljenje. Kot je pojasnil, bo več glede te odločitve znanega jutri tekom dneva.

semafor sproščanja ukrepov
Vlada RS
Nov semafor sprošanja ukrepov.