Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je sestal izvršni odbor Desusa, ki se ga udeležujejo tudi trije poslanci stranke, ki jim trenutna razmerja moči v državnem zboru dajejo "super moči". Sledi seja sveta stranke.

Poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so namreč konec minulega tedna prek odvetnika od začasne voditeljice Desusa Brigite Čokl zahtevali preklic njenih izjav o njihovem ravnanju, zlasti glede tega, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini". Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da izjav ne bo preklicala.

Jurša je ob prihodu na sejo izvršnega odbora glede pričakovanj povedal, da so odprte vse možnosti, tudi ta, da Čoklova predlaga izključitev poslancev iz stranke. Predsednik sveta Anton Urh je zatrdil, da dokler je predsednik sveta stranke, takšnega sklepa ne bo dal na glasovanje. "Politična stranka je toliko vredna, kolikor močno poslansko skupino ima. Desus jo ima in jo bo imel," je pojasnil. Prav tako poslanci po njegovih besedah ne polagajo računov vodstvu stranke, saj delajo v prid stranke in uresničujejo njen program. Po njegovem prepričanju še lahko dosežejo enotnost.

Jurša je na vprašanje, ali bodo danes še poslanci Desusa, odvrnil, da bodo poslanci do konca mandata. Glede tega, koga v stranki vidi za podpornike, pa je dejal: "Mi nimamo nobenih podpornikov. Smo poslanska skupina v tej stranki in temu primerno se tudi obnašamo." O tem, ali je poslanska skupina dolžna polagati račune vodjem stranke, pa je dejal, da "če sooblikuje politiko stranke, je zgodba lahko uspešna". "Če vsak zastopa svoje interese, pa ne. Poslanec je predstavnik vsega ljudstva in slednjemu tudi odgovarja."

Da so vse možnosti odprte, je ob prihodu povedal tudi Simonovič. Zatrdil je, da ne bo zapustil poslanske skupine, tudi če bi ga izključili iz stranke. "Kot poslanska skupina smo organizirani po poslovniku o delu DZ," je dodal.

Desus sicer 19. junija čaka volilni kongres, že tretji v letu in pol. Januarja lani je tedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, a je po nesoglasjih v stranki in očitkih na njen račun glede plačil gostovanj po Sloveniji septembra lani odstopila. Desus je na kongresu za predsednika nato ponovno izvolila Erjavca, ki je stranko popeljal iz koalicije Janeza Janše. Po neuspešni konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade ter po nesoglasjih s strankinimi poslanci je Erjavec marca letos odstopil. Začasno vodenje stranke je prevzel podpredsednik Anton Balažek, po njegovem odstopu s tega mesta kmalu zatem pa Čoklova. Nesoglasja s poslanci, ki so v DZ zavzeli zmerno opozicijsko držo, so eskalirala.

Rok za vlaganje kandidatur za junijski kongres je 24. april. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.