Vlada je prejšnji teden odločila, da bodo od ponedeljka do nedelje veljali ukrepi iz rdeče faze po osveženem vladnem korona semaforju sproščanja ukrepov. Rdeča faza na papirju zahteva sedemdnevno povprečje pozitivnih, ki je enako ali večje od 1000. Tega danes zaradi testne anomalije na velikonočni ponedeljek (na praznične dni se izvede manj testov) še nismo dosegli, jutri pa bomo na meji, najverjetneje čez mejo.

Zadeve je sledeča. V nedeljo je bilo pri 1484 opravljenih PCR testih zaznanih 287 pozitivnih primerov, kar je praktično enako kot minulo nedeljo (283). Jutri iz tedenskega povprečja izpade velikonočni ponedeljek, ko je bilo zabeleženih le 272 primerov. Prejšnji ponedeljki so dali 1082, 982 in 918 pozitivnih, kot kažejo podatki na Sledilnik za covid-19. Da bi prišlo povprečje točno na 1000, bi na današnji ponedeljek potrebovali 916 pozitivnih primerov. Gre le za igračkanje s številkami, saj bo, kot zapisano zgoraj, Slovenija še cel teden v rdeči fazi, v kateri so terase gostinski lokalov zaprte.

Povečalo se je število covidnih bolnikov v bolnišnicah (635), hospitaliziranih jih je namreč 21 več kot dan prej. Intenzivno terapijo pa potrebujejo trije bolniki več kot dan prej (142). Iz bolnišnic so v nedeljo odpustili 18 bolnikov. Število umrlih bolnikov je enako kot dan prej, torej sedem.

semafor sproščanja ukrepov
Vlada RS
Nov semafor sprošanja ukrepov.