Dom na Osankarici

Spet pogorela koča v hribih! Tokrat na Pohorju

C.E.
8. 4. 2021, 21.39
Posodobljeno: 8. 4. 2021, 22.51
Deli članek:

Nekaj po 20. uri so ognjeni zublji zajeli Dom na Osankarici.

bistričan.si
Tako je gorel Dom na Osankarici.

Po poročanju portala Bistričan.si je zagorel Dom na Osankarici, požar pa se je razširil na gozd. Aktiviranih je več gasilskih enot, še poroča portal. Ogenj krotijo gasilska društva Kebelj, Oplotnica, Tinje, Šmartno na Pohorju in Slovenska Bistrica.

Kot je za Bistričan.si povedal poveljnik bistriške Civilne zaščite Branko Hojnik je dom pogorel v celoti in ne bo več uporaben, gasilci pa zdaj rešujejo muzejski del in gozd, je dejal.

V muzejskem prizidku Doma na Osankarici je tudi razstava Partizansko Pohorje, ki prikazuje okupacijo in narodnoosvobodilni boj na tem delu Pohorja.

Vse kaže, da bo koča pogorela do tal.

Na spletni strani hribi.net preberemo, da se "dom nahaja sredi Pohorskih gozdov na visokem barju pri Črnem jezeru. Dom je primerno izhodišče ali vmesna točka lepih sprehodov po Pohorju. Ogledamo si lahko bližnje Črno jezero, se sprehodimo do taborišča pohorskega bataljona ali še naprej do koče na Šumiku. V bližini je tudi razgledni stolp na Adamovem vrhu, Trije kralji in drugo."

Pred dobrim mesecem dni, 25. februarja, je pogorela Mozirska koča na Golteh. Oktobra leta 2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici, novembra 2019 pa Frischaufov dom na Okrešlju.