vlada sprejela odločitev

Znano, ali se otroci v ponedeljek vračajo v šole

A.S.
8. 4. 2021, 11.33
Posodobljeno: 8. 4. 2021, 13.34
Deli članek:

Vlada je sprejela odločitev

Bobo
Šolarji se bodo v ponedeljek vrnili v šolske klopi.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je pred kamere stopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter predstavila odločitve, ki jih je danes na dopisni seji sprejela vlada.

Kot je bilo napovedano, se po izteku t.i. "lockdowna" ali javne zaustavitve življenja, ki v državi velja od 1. aprila, v ponedeljek otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole. "To zavezo smo vam dali pred dobrim tednom dni - pred ustavitvijo javnega življenja - in jo danes izpolnjujemo," je ob tem dejala Kustečeva. 

Po modelu C, dijaški domovi vrata odpirajo v nedeljo

Vračanje v vrtce in šole bo potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki in dijakinje pa v srednje šole po modelu C (na šoli se po razredih tedensko izmenjujejo). 

Dijaški domovi bodo spet odprti že to nedeljo, ko bo začel danes sprejeti odlok tudi veljati, je pojasnila Kustečeva. 

Maske niso več obvezne pri pouku športne vzgoje

"Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo - storiti vse, kar je v naši moči, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi. Vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje, tako mora ostati tudi dalje. Ukrepi in priporočila ministra za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam poznani, z razumevanjem jih spoštujmo še naprej," je povedala Kustečeva in dodala, da so maske povsod obvezne za učenke in učence od šestega do devetega razreda, za zaposlene ter za dijakinje in dijake. Otroci od prvega do vključno petega razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju v šoli. Za vse učence in dijake pa maske niso več obvezne pri pouku športne vzgoje. 

Prostovoljno samotestiranje dijakov in osnovnošolcev

Glede izvedbe obeh matur in nacionalnega preverjanja znanja je ministrica povedala, da naj bi potekali v rokih, ki so bili določeni. "Če pa bi se epidemiološka slika res bistveno spremenila na slabše, pa imamo še vedno izkušnjo od lani, da termin prestavljamo, česar pa si ne želimo," je dejala. Trenutno sicer po besedah ministrice skupaj z NIJZ iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena.

Poleg nošenja mask, cepljenja in hitrega testiranja zaposlenih ministrstvo za šolstvo skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ kot dodatno varovalko uvaja možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. "Na ministrstvu ocenjujemo, da je ta ukrep v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel, je dobronameren. Prosim, razumite ga zgolj in samo na takšen način," je pozvala Kustečeva in dejala, da bodo šolam v naslednjih dneh posredovali informativni film, s katerim se bodo učenci in starši seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja. Projekt bo ravnateljem srednjih šol predstavljen jutri, naslednji teden pa ravnateljem osnovnih šol. 

Kustečeva je povedala tudi, da so šole zaprosili, da od otrok in njihovih staršev dobijo informacije o pripravljenosti na prostovoljno samotestiranje. "Po prvih podatkih, ki smo jih dobili, je ocena v osnovnih šolah okoli 20 odstotkov, v srednjih šolah pa med 18 in 19 odstotki," je dodala.