12. april

Bodo šole po "lockdownu" spet odprle svoja vrata? Janez Poklukar odgovarja

L.K.
7. 4. 2021, 12.08
Posodobljeno: 7. 4. 2021, 15.02
Deli članek:

V pričakovanju odločitve Evropske agencije za zdravila glede cepiva AstraZenece se v Sloveniji cepljenje z njim nadaljuje.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Kot smo poročali včeraj, je svetovalna skupina za covid-19 odločala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov. Tako naj bi med drugim predlagala, da bi se po novem v rdeči fazi v šoli izobraževali vsi razredi osnovnih šol, dijaki srednjih šol pa po modelu C.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da si prizadevajo, da po tako imenovanem »lockdownu«, ki naj bi trajal do 12. aprila, vzpostavijo normalno delovanje šol. To je njihov glavni cilj, je dejal, in sicer na način, kot so delovale pred 1. aprilom. Vneto se že pripravljajo na prostovoljno neinvazivno testiranje na domu, prvi sestanek z ravnateljem srednjih šol pa naj bi že imeli v petek, v začetku naslednjega tedna pa z ravnatelji osnovnih šol. Pripraviti bo treba tudi zdravstveni kader, ki bo pri tem sodeloval, je nadaljeval in izrazil upanje na čim večjo odzivnost učencev.

Bilo bi nestrokovno

Danes bi že lahko bila znana odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) glede cepljenja s cepivom AstraZenece. Kako bo ravnala Slovenija? Kot je dejal Poklukar, bo odločitev Eme strokovna, zato bi bilo nestrokovno ubrati katerokoli drugo pot. Na to temo se bodo danes zvečer sestali ministri za zdravje držav Evropske unije, Poklukar pa bo, kar bodo dorekli, posredoval omenjeni strokovni skupini. Cepljenje s cepivom AstraZenence se pri nas sicer nadaljuje, in sicer z njim cepijo starejše od 60 let. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji primerov s strdki, ki bi imeli pomembne posledice, nimamo.

Navodilom stroke sledimo in bomo sledili tudi, kar se tiče izbiranja cepiv. Čeprav naj bi ta v prihodnjih mesecih bila bolj dostopna, vsaj glede na obljubljene pošiljke, je glede na trenutno dostopnost in podatke o varnosti pomembno le to, da sploh pridemo do cepiva, je poudaril Poklukar.

Nove aplikacije

Dotaknil se je tudi neobstoja univerzalnega seznama cepljenih. Delajo sicer na aplikacijah, ki bi zagotavljale podporo vsem aktivnostim cepljenja, a ker so v strategiji cepljenja posebej najvišje uvrstili vse kronične bolnike, univerzalnega seznama zato ne more biti.