Epidemiološka slika v Sloveniji

Torkove številke o novih okužbah imajo dva obraza, to so zadnji podatki ...

S.R.
7. 4. 2021, 09.48
Posodobljeno: 7. 4. 2021, 15.02
Deli članek:

Iz včerajšnje epidemiološke slike v Sloveniji ne gre delati prehitrih zaključkov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Ker praznični dnevi z vidika epidemiološkega trenda niso reprezentativni, je bilo treba za boljši vpogled počakati na torkove številke o novih primerih okužbe s sars-cov-2. A te niso postregle z jasnimi odgovori. Kot namreč kažejo podatki Sledilnika za covid-19, so pri nas včeraj ob 4812 PCR testih potrdili 1189 primerov okužbe, kar je sicer precej manj kot prejšnji torek, ko je bilo odkritih 1571 novih primerov.

V oči bode predvsem visok delež pozitivnih testov, ki je bil kar 24,7-odstoten (prejšnji torek 21,8 odstotka). Očitno je namreč, da se je testiralo precej manj ljudi, prejšnji torek je denimo PCR test opravilo 7206 oseb. To bi lahko bilo posledica precej nižjega, skoraj neznatnega števila opravljenih hitrih testov v zadnjih dneh, od koder pozitivne napotijo še na potrjevanje s PCR testi. Za nami so praznični dnevi, država je v tako imenovanem "lockdownu," ko so zaprte šole ter nekatere storitve in dejavnosti, zato je bila tudi potreba po negativnih testih precej manjša. Tega sicer ni mogoče potrditi, saj vlada in pristojne institucije še vedno ne razkrivajo dnevnih podatkov o številu pozitivnih hitrih testov.

Kakor koli, znova se je kar precej znižalo sedemdnevno povprečje novih primerov okužbe, ki je po podatkih vlade včeraj znašalo 889.

Pa stanje v bolnišnicah? Število hospitaliziranih covidnih bolnikov se je v zadnjem dnevu znova povečalo, in sicer z 573 na 581. 133 jih potrebuje intenzivno terapijo, trije pa so umrli.