Komu je tukaj mar za zlorabljene ženske?

Bilo je jasno kot beli dan, kaj se je pet let dogajalo za zidovi Savna kluba Marina

Žana Kapetanović / Revija Zarja Jana
10. 4. 2021, 11.10
Posodobljeno: 10. 4. 2021, 11.10
Deli članek:

Enoletna policijska preiskava Savna kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici naj bi priskrbela trdne dokaze, da gre za prostitucijo, in tožilstvo je poleti 2019 obtožilo 18 posameznikov.

Zarja Jana
Sojenje v primeru bordela Marina opozarja na sramotno prepletenost kriminalcev, petičnežev in odvetnikov.

Iz dokazov je razvidno, da lovke hudodelske hobotnice, ki se je hranila z mesom in krvjo žrtev prostitucije, niso segale samo v kriminalno podzemlje, temveč tudi na področja odvetništva in politike. Pravno podlago za nemoteno trgovino z ljudmi in pranje denarja so menda priskrbeli odvetniki. Tožilstvo naj bi zdaj ovadilo vsaj dva. Potek sojenja, na žalost, nakazuje, da bo odvetnikom obtoženih uspelo izločiti obremenilne dokaze, zvite metode finančnih pritiskov na žrtve prostitucije pa opredeliti kot gospodarski podvig.

Erotično obarvano okolje

Spomnimo se, da je avgusta 2014 Slovenija dobila svoj prvi bordel. V Ajševici pri Novi Gorici so ga na več kot 8.000 kvadratnih metrih odprli pod krinko savna kluba. Na skrbno izbranem kraju v bližini meje, kjer sta nekdaj delovala zloglasni nočni klub in diskoteka, pozneje pa propadli igralni salon.

Tiskovni predstavnik Savna kluba Marina je takrat odkrito povedal, da gre za prostor, namenjen »ljubiteljem seksa«, ki se družijo po lastni volji in tukaj sprostijo brez zadržkov. Pojasnjeval je, da gre za nekoliko »erotično obarvano okolje« z »visoko ravnjo erotične ponudbe«. V resnici pa so bili masažni saloni, savne, bazeni in jacuzziji zgolj krinka za tisto, kar se je dogajalo v 15 separejih in 18 hotelskih sobah. Gostom so bile na voljo tudi sobe, kjer se je predvajala tako imenovana trda erotika.

Ženske, ki so »po lastni volji prihajale na sproščanje« v klub Marina in morale za to celo plačevati vstopnino, so bile – kako absurdno! – večinoma z revnih območij Romunije.

Od Vrtojbe do Karibov in končno v Ajševico

Dve leti prej so Sergej Racman, postojnski podjetnik, ki si je premoženje pridobil z odkupi certifikatov in nato ustanovil ljubljanski kinematografski kompleks Kolosej, podjetnik Dejan Šurbek in Jože Kojc, nekdanji kriminalist, oba iz Maribora, začeli načrtovati, kako bi lahko praktično in pravno utemeljili sporno zasnovo kluba. Po odprtju Marine je Šurbek, solastnik in hkrati zgoraj omenjeni tiskovni predstavnik Marine, povedal: »Obiskovalcev ne bomo oskrbovali s prostitutkami. Tega ne smemo. To prepuščamo samim gostom.« Torej je v nekaj besedah povzel bistvo prikrite prostitucije. V Sloveniji prostitucija namreč ni kazniva samo v primeru, če jo ponudniki spolnih storitev izvajajo samostojno.

Sicer pa si je mladi Šurbek izkušnje z »erotičnim nabojem« pridobil v nekem klubu na Štajerskem, sedem let pred tem pa je poskušal dobiti tudi soglasje h koncesiji za opravljanje igralniške dejavnosti v igralnem salonu na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. V poskusih organiziranja iger na srečo so se njegovi interesi prepletli z interesi Jožeta Kojca, prav tako igralničarja, nato pa so se nekje okoli mejnih prehodov z Italijo njune poslovne poti prekrižale še z namerami Sergeja Racmana.

Čez čas sta Šurbek in Kojc postala delničarja v enem od Racmanovih podjetij, Racman in Šurbek pa sta nato svoje prijateljstvo utrdila še na Karibih. V tej panamski davčni oazi sta skupaj ustanovila podjetje. Od tega je bilo le še nekaj korakov do družbe Cratos, s katero je Racman pozneje obvladoval pranje denarja prek kluba Marina, v katerem je skupaj s svojimi pajdaši organiziral, vodil in nadziral prostitucijo.

Ples okoli steklenega penisa

Po enem letu intenzivne policijske preiskave je konec januarja 2019 skoraj 150 policistov v klubu Marina izvedlo akcijo. Pred tem so tajni sodelavci policije triindvajsetkrat obiskali omenjeni klub, nekajkrat pa so se s prostitutkami srečali tudi izven Marine. Ženske so bile izven kluba pod nadzorom romunskih zvodnikov, ki so jim morale izročati del zaslužka.

Na razkošni zabavi ob četrti obletnici delovanja kluba, ki je potekala okoli ogromnega steklenega penisa, je bil tudi tajni sodelavec policije in tam zbral celo vrsto dokazov. Na zabavi so sicer zelo previdni vodje kluba v navdušenju nad poslovnim uspehom malce pozabili na zapovedano obnašanje.

V klubu Marina se je v petih letih zvrstilo več kot 400 žensk, žrtev prostitucije, klub pa naj bi v tem obdobju obiskalo več kot 148.000 moških. Družba Cratos naj bi si na ta način pridobila za več kot 21 milijonov evrov premoženjske koristi.

Odvetniki svetovali finančno kaznovanje

Končno je poleti 2019 tožilstvo v primeru Marina različnih kaznivih dejanj obtožilo skupno 18 ljudi. Specializirano državno tožilstvo je pripravilo 400 strani dolgo obtožnico. Trije romunski zvodniki so obtoženi trgovine z ljudmi. Sergej Racman, Dejan Šurbek in Jože Kojc so obtoženi zlorabe prostitucije in sodelovanja v hudodelski združbi. Zlorabe prostitucije so obtoženi tudi nekateri zaposleni v Marini. Dnevno poslovanje kluba je vodila 53-letna Vesna Ternovec iz Šempetra pri Novi Gorici, ki jo je tožilstvo prav tako obtožilo zlorabe prostitucije. V klubu je skrbela za to, da je bilo v njem vedno dovolj žensk, ki so prodajale spolne storitve, in prav njeno dopisovanje z odvetnikom je bilo dokaz, kako pomembna je bila vloga odvetnika pri oblikovanju kazenskega točkovanja zlorabljenih žensk. V klubu so namreč razvili spletni sistem »rezervacij za ženske« in grozili z izgubo dohodka. Vodjem Marine sta ob njem pri poslu z nasveti pomagali vsaj še dve odvetnici. Ena izmed njiju je celo nekdanja sodnica in trenutna članica Sodnega sveta.

Marina je morala navzven delovati kot klub, v katerega lahko ob plačilu vstopnine prihajajo tako moški kot ženske. Moški so lahko v klub Marina vstopali nenapovedano. Ob vstopu so – odvisno od dneva – plačali od 60 do 85 evrov. Ženske so morale za enodnevni obisk kluba plačati 70 evrov, moški pa so nato v klubu od njih kupovali spolne storitve. Klub od prostitutk menda ni zahteval plačila provizij. Dohodek Marine so torej bile zgolj vstopnine.

Vrag se skriva v malenkostih

Ženske so lahko vstopale samo po predhodni prijavi na spletni strani kluba. V nasprotju z moškimi gosti so morale same skrbeti za čistočo garderobnih omar. Nenavadno, mar ne?

Običajne obiskovalke niso imele vstopa. Prodajalke ljubezni so morale biti v klubu po 12 ur ali več. Ves čas so morale biti na voljo moškim obiskovalcem, morebitno odsotnost pa napovedati nekaj dni vnaprej, tako da so morale biti strankam neredko na voljo, tudi če so bile bolne. Za odsotnost so bile finančno kaznovane, ko se jim je nabralo preveč kazenskih točk, pa so jim dokončno prepovedali vstop v klub. Nato so jih kaznovali še njihovi zvodniki. Te podrobnosti v organizaciji kluba razkrivajo resnično stanje in finančno odvisnost.

Nove okoliščine. Ovadena tudi dva odvetnika

Že na začetku sojenja ob koncu leta 2019 so na koprskem okrožnem sodišču zagovorniki obtoženih zahtevali izločitev nekaterih policijskih dokazov. Sodišče je zaradi napak policije letos poleti del dokazov izločilo. 

Na okrožnem sodišču v Kopru se je februarja letos začelo sojenje Sergeju Racmanu, ki na predobravnavnem roku ni priznal krivde. Sodišče je kazenski postopek združilo s kazenskim postopkom proti preostalim obtožencem. Racman je bil namreč več kot eno leto na begu in so ga po razpisani mednarodni tiralici šele novembra lani izsledili v Kanadi ter izročili Sloveniji.

Tožilka specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn mu v obtožnici očita, da je skupaj s soobtoženimi prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj s preostalimi organiziral, vodil in nadziral prostitucijo.

Tožilka je nazadnje tudi predlagala, da je treba izločene dokaze znova vključiti v postopek, ker gre za nove okoliščine. Medtem so namreč ovadili tudi dva odvetnika, Filipa Primca in Majo Praviček, ki ju tako nič več ne ščiti poklicna tajnost, zaradi katere so bili prisluhi izločeni. Prav iz njih je namreč razvidno, da sta odvetnika svetovala, kako pravno urediti dejavnost kluba Marina. Poleg njiju je z obtoženimi v primeru Marine sodelovala še odvetnica Maja Krašovec Orel iz Nove Gorice, ki naj bi soustanovitelju Marine Dejanu Šurbku razlagala pravno tveganje njegove vpletenosti v prostitucijo.

Cvetenje nezakonitosti

Racmanova odvetnica Martina Žaucar Hrovatin je ponovni vključitvi dokazov nasprotovala in predlagala izključitev še nekaterih drugih dokazov, ki so bili pridobljeni s tajnim delovanjem policije. Drugi Racmanov zagovornik Mitja Jelenič pa je predlagal zaslišanje vseh deklet, ki naj bi bile domnevne žrtve prostitucije, in ocenil, »da ta zadeva kar cveti od nezakonitosti v fazi zbiranja dokazov«.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica