uspehi naših znanstvenikov

Izjemen dosežek slovenskih raziskovalcev pri razvoju zdravila za covid-19

B.K./STA
6. 4. 2021, 19.13
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 19.14
Deli članek:

Slovenski raziskovalci so pomembno prispevali k napredku pri razvoju zdravila za covid-19.

STA
Institut Jožef Stefan

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so v sodelovanju s tujimi kolegi prispevali k napredku na področju razvoja zdravila proti bolezni covid-19. Članek z ugotovitvami njihove raziskave je bil v teh dneh objavljen v eni najbolj uglednih mednarodnih znanstvenih revij Science. "Članek vzbuja upanje, da smo stopili velik korak bližje k zdravilu za covid-19," so po današnji spletni novinarski konferenci sporočili z instituta.

Omenjeni članek je objavil Dušan Turk skupaj s sodelavci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo na IJS ter tujimi kolegi, in sicer pod naslovom Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa SARS-CoV-2 (X-ray screening identifies active site and allosteric inhibitors of SARS-CoV-2 main protease).

Kot so sporočili z IJS, je virus SARS-CoV-2 za človeštvo nov patogeni organizem, na katerega imunski sistem ne najde vedno pravega odziva in lahko vodi v huda bolezenska stanja, ki se v določenem deležu končajo s smrtnim izidom.

"Cepljenje prebivalstva je v teku, vendar proizvodne kapacitete ne zadoščajo, da bi precepili prebivalstvo, še preden se bo virus spremenil do te mere, da bo potrebno narediti nova cepiva. Dodatno otežuje situacijo spomin imunskega sistema, ki v tem primeru ohrani zaščito pred virusom le krajši čas," so zapisali v institutu.

Zaradi tega je smiselno iskati zdravila, to so učinkovine, ki bi lahko olajšale potek bolezni oziroma pozdravila obolele. Razviti nova zdravila pa je večinoma dolgotrajen proces, zato je po navedbah IJS smiselno izhajati iz obstoječih učinkovin, ki so že v uporabi oziroma so bile vsaj deloma klinično preizkušene.

V članku izpostavljene substance, ki delujejo na virusni protein MPro, je po pojasnilih IJS zdaj smiselno testirati ali učinkujejo tako, da blažijo bolezen covid-19. "Pričakujem, da bo teh 11 substanc, ki smo jih izpostavili, zagrabila medicinska oziroma farmacevtska stroka in jih poskušala validirati tudi v praksi," je povedal Turk.

Članek po navedbah IJS vzbuja upanje, da smo stopili velik korak bližje k zdravilu za covid-19.

Odmevna tudi objava v znanstveni reviji Nature

Ta teden pa so raziskovalci na IJS zabeležili še en uspeh. Uroš Cvelbar, vodja Odseka za plinsko elektroniko, je skupaj s sodelavci namreč prav tako objavil članek v prestižni znanstveni reviji Nature. Ta članek poroča o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina oziroma z uporabo plazme.

Ugotovitve Cvelbarja in sodelavcev bi po navedbah IJS lahko pomagale izboljšati številne industrijske procese, ki vključujejo curke plinov, kot so denimo postopki pri izdelavi jekla, reaktivni pogonski sistemi, reaktivne črpalke itd. Z uporabo tega koncepta bo možno tako kontrolirati nekatere procese v tekočinah, ki izhajajo iz nestabilnosti in so nezaželeni.

Objavi sta po pojasnilih IJS že deležni velike pozornosti svetovne javnosti. Članek o plazmi v reviji Nature je prebralo že več kot 1300 raziskovalcev, omenjajo ga v blogih in na spletnih družbenih omrežjih. Zaradi aktualnosti teme pa je članek v Science še bolj odmeven.