dovoljene gradnje

Državni svet ni ustavil zakona o vodah, bo uspelo pobudnikom referenduma?

Mihael Korsika/B.K./STA
6. 4. 2021, 17.45
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 17.45
Deli članek:

Državni svet danes s 14 glasovi za in 19 proti ni izglasoval predlaganega veta na novelo zakona o vodah, ki jo je pred tednom dni sprejel državni zbor. V razpravi so pobudniki veta pozivali zlasti k ponovnemu premisleku in soočenju mnenj med predlagatelji novele in stroko o spornih delih zakona, nasprotniki pa so izražali zaupanje v občinske svete.

Sta
Smaragdna Soča

Državni zbor je novelo zakona o vodah, ki dovoljuje posege na vodnih in priobalnih zemljiščih, kljub ostrim kritikam večjega dela opozicije ter številnih okoljevarstvenih in naravovarstvenih organizacij sprejel pred enim tednom.

Na vodnih in priobalnih zemljiščih, kot so reke, jezera in morje, bi bile po novem dovoljene gradnje gostinskih in trgovskih objektov, garažnih hiš, hotelov ter stavbe za storitvene dejavnosti, je poudarjala opozicija. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak nasprotno trdi, da novela ne širi posegov na omenjenih območjih, temveč jih oži.

Privatizacija javnega prostora

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so prepričane, da spremembe odpirajo vrata privatizaciji javnega prostora, medtem ko okoljevarstvene organizacije opozarjajo na povečanje tveganja za onesnaženje pitne vode.

Okoljevarstveniki poudarjajo, da so podzemne vode, ki so v Sloveniji glavni vodni vir oskrbe s pitno vodo, neločljivo povezane s površinskimi vodami. Tveganje za onesnaženje površinskih voda tako posredno pomeni tveganje za onesnaženje pitne vode.

Podpisi za referendum zbrani dvakrat

Po sprejetju novele zakona o vodah je več kot 15 okoljevarstvenih in naravovarstvenih organizacij začelo zbirati 2500 podpisov volivcev za začetek postopka razpisa referenduma. Danes so v državni zbor prispeli podpisi pod dvema različnima pobudama za referendum, gibanje Zdrava družba je svoji zahtevi priložilo 33.670 podpisov, v gibanju Za pitno vodo pa so zbrali več kot 9000 glasov podpore.

Državni svet ni izglasoval veta

Zakon bi sicer lahko ustavili že v državnem svetu, a ta s 14 glasovi za in 19 proti danes predlaganega veta ni izglasoval.