Visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) Marco Cavaleri je v danes objavljenem intervjuju potrdil povezavo med cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZenece in krvnimi strdki.

"Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom. Kaj povzroča to reakcijo, pa še ne vemo," je dodal in napovedal, da bo tudi Ema v prihodnjih urah potrdila obstoj tovrstne povezave, pri čemer pa da morajo še ugotoviti, kako do tega pride. "Poskušamo si še ustvariti natančno sliko tega, kar se dogaja, natančno določiti ta sindrom, ki ga gre pripisati cepivu," je dejal in izpostavil, da je med cepljenimi število primerov cerebralne tromboze pri mlajših osebah višje od pričakovanj.

Ema je sicer prav danes začela novo razpravo o varnosti AstraZenecinega cepiva, potem ko so se v zadnjih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami.

Prejšnji teden so v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših preventivno priporočili cepivo le za starejše od 60 let, potem ko so po cepljenju zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let.

Ema je takrat še poudarjala, da zaenkrat v okviru pregleda niso bili identificirani posebni dejavniki tveganja, kot so starost, spol ali predhodne motnje strjevanja krvi, za te zelo redke dogodke. Vzročno-posledična povezava s cepivom ni dokazana, vendar so pri Emi priznali, da je možna, zato so nadaljevali analizo.