Za nami je praznični ponedeljek, ki z vidika analize dolgoročnega trenda ne bo igral pomembne vloge, njegov edini učinek bo kratkoročno, teden dni trajajoče znižanje sedemdnevnega povprečja novih primerov okužbe s sars-cov-2 v Sloveniji. Zato ga tudi ni smiselno primerjati s preteklimi ponedeljki, modra kvečjemu z zadnjo nedeljo, a nam zaradi praznikov celoten konec tedna o epidemiološki sliki ne pove ravno veliko.

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da so včeraj opravili 1879 PCR testov in potrdili 273 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je bil tako 14,5-odstoten. V nedeljo, ko so potrdili 283, je bil ta nekoliko višji, in sicer je bilo pozitivnih 18,4 odstotka testov.

Število aktivnih primerov okužbe se je po podatkih sledilnika znižalo na 13.395, pod 1000 pa je znova padlo sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih okužb, a bo že naslednji ponedeljek znova sledila "korekcija."

Še naprej se polnijo tudi slovenske bolnišnice, iz katerih pa so v prazničnih dneh odpustili kaj malo covidnih bolnikov. Tako se je število hospitaliziranih v zadnjih 24 urah s 557 povišalo na 573. Intenzivno terapijo potrebuje 133 bolnikov, sedem več kot včeraj zjutraj. Na žalost je sedem okuženih bolnikov umrlo.