Obisk zime

Na avtocestah težave zaradi zdrsov tovornih vozil

G.G.
6. 4. 2021, 07.23
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 13.06
Deli članek:

Ponoči se je s severovzhoda v Slovenijo priplazila hladna fronta. Prinesla je kratkotrajno zimo.

promet.si
Zdrsnili in obtičali v snežnem metežu.

Okoli tretje ure ponoči je sever in predvsem severovzhod države zajela ohladitev, kmalu pa se je meja sneženja na Koroškem, v Prekmurju in Podravju spustila do nižin. Do sedme ure so se padavine razširile skoraj povsod po Sloveniji. Ker so bile po nižinah temperature še previsoke, je v zahodni polovici najprej deževalo, snežilo pa vzhodnem delu države in v višje ležečih predelih Slovenije. Počasi so se kapljice dežja tudi drugod spremenile v snežinke. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je ob 7. uri močno snežilo v Slovenj Gradcu in Ratečah, prav tako je snežilo v Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Cerkljah ob Krki ter na denimo na Lisci. V Lescah in Črnomlju so padala ledena zrna, v Ljubljani pa dež s snegom. Rahlo je snežilo tudi na Kredarici.

Po 10. uri je začel sneg močneje naletavati na Notranjskem, kar je povzročilo težave v prometu, zlasti na primorski avtocesti. Zaradi zdrsa tovornih vozil so pri razcepu Nanos v obe smeri zaprli primorsko avtocesto in vipavsko hitro cesto. Na avtocesti Koper - Ljubljana v smeri Ljubljane je na priključku Senožeče v razcepu Nanos zdrsnilo tovorno vozilo, drugo tovorno vozilo pa je zdrsnilo na priključku Vipava v razcepu Nanos na cesti Nova Gorica - Razdrto v smeri Razdrtega. Zaradi zdrsa tovornih vozil je bila pri Trojanah zaprta tudi štajerska avtocesta, in sicer v smeri proti Ljubljani.

Svet24
Sneženje na obrobju Ljubljane.

Arso je sporočil, da bo nagajal tudi veter. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo prenašal sneg in gradil zamete. Po nižinah bo predvidoma zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, ponekod na Notranjskem in Kočevskem do okoli 25 centimetrov, na severovzhodu do okoli pet centimetrov.

STA
Tako je danes pobelilo Novo mesto.

Brez zimske opreme nikar na cesto

V zimskih razmerah je obvezna zimska oprema, pa čeprav so po 15. marcu že dovoljene poletne pnevmatike. Na prometnoinformacijskem centru zato voznike pozivajo, naj se na pot odpravijo le, če bo to nujno in z ustrezno zimsko opremo. Pred potjo je potrebno vozilo očistiti in se pozanimati o stanju na cestah, hitrost vožnje ter varnostno razdaljo pa je treba prilagoditi vremenskim razmeram. Obenem opozarjajo voznike, naj ne prehitevajo plužnih skupin.

DRSI
Sneženje na mislinjskem klancu.

STA
Tako je danes pobelilo Novo mesto.