Besedni spopad dveh šerifov

Okoli Kacina in Jankovića frči perje, ranljivi starejši občani vmes strpno čakajo na cepivo

S.R.
2. 4. 2021, 20.08
Posodobljeno: 2. 4. 2021, 21.12
Deli članek:

Besedni dvoboj med nacionalnim koordinatorjem za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelkom Kacinom in ljubljanskih županom Zoranom Jankovićem se nadaljuje.

Bobo
Kacin ni navdušen nad potekom cepljenja v Ljubljani, ljubljanski župan na drugi strani ni navdušen nad Kacinom.

Spomnimo, Kacin je nedavno krivdo za zaostanke pri cepljenju v Ljubljani, kjer cepljenje poteka na Gospodarskem razstavišču, sicer največjem cepilnem centru v državi, pripisal Zdravstvenemu domu Ljubljana, kar so v zdravstvenem domu ostro zavrnili, saj da cepljenje izvajajo v obsegu, kot jim ga omogočajo količine dobavljenih cepiv. Poudarili so, da prostorske kapacitete, tudi če bi se količine cepiva bistveno povečale, niso težava, saj jim jih zagotavlja Mestna občina Ljubljana. Kot so zatrdili, potrebujejo predvsem zadostne količine cepiva, na kar da že ves čas opozarjajo tudi Kacina.

Oglasil se je tudi Janković, ki je bil precej bolj neposreden. Kacina je okrcal, da se v svojem slogu »pejmo se mal' hecat« očitno igra z zdravjem ljudi v Ljubljani. Ljubljanski župan mu je očital, da se poskuša z organizacijo dela Zdravstvenega doma Ljubljana in z logistiko ukvarjati tako, »da nam organizira prostore za cepljenje, katerih ne potrebujemo, saj imamo v Mestni občini Ljubljana na voljo zadosti svojih primernih objektov.« Opozoril ga je, naj s tem preneha in se raje posveti tistemu, za kar je zadolžen, da torej Ljubljani zagotovi zadostno količino cepiva.

Danes novo obstreljevanje

Kacin mu danes ni ostal dolžan, za protinapad pa je izkoristil današnje dogajanje na Gospodarskem razstavišču, kjer jim je uspelo poskrbeti za dodatne sive lase cepiva željnih starejših občanov. Na cepilnem mestu je zaradi napake na informacijskem sistemu vladala nepopisna gneča, saj so morali starejši od 70 let, ki so bili vabljeni na cepljenje, čakati v dolgih vrstah. Nekateri so po poročanju TV Slovenija v vrsti čakali tudi več ur, kar so glede na posnetke prenašali razmeroma stoično. Gneča naj bi po navedbah zdravstvenega doma nastala tudi zaradi tega, ker naj se nekateri ne bi držali termina in so na Gospodarsko razstavišče prišli bistveno prej. Hkrati naj bi zaradi težav z informacijskim sistemom na isti termin naročili podvojeno število ljudi.

Zagato so nato do 11. ure rešili z dodatnimi okrepitvami v obliki medicinskih ekip in administratorjev ter se za neljubi dogodek opravičili. A Kacina niso prepričali, meni namreč, da je za gnečo krivo občinsko vodstvo. »Vse, kar je bilo o tem potrebno povedati, je povedal že gospod župan. On trdi, da nobene dodatne pomoči ne potrebuje, da je eno cepilno mesto dovolj. Slovenska vojska jim je ponudila tudi svoje cepilno mesto, ampak zaenkrat Ljubljana pomoč odklanja,« je za TV Slovenija dejal Kacin.

Pingpong se je nadaljeval z odgovorom Jankovića, ki je dejal, da »je škoda, da mu sploh kaj odgovorim, kajti on še vedno nastopa 'pejmo se mal hecat.' Zaenkrat ni nobene potrebe, ker v tem trenutku koristimo samo eno dvorano in imamo še tri dvorane na Gospodarskem razstavišču. Kacin naj poskrbi za tisto, za kar je zadolžen, naj pripelje dovolj cepiva, ampak njegovih izjav ni vredno komentirati. On svojega dela ne opravlja.«