vložena

Ob vložitvi predloga ustavne obtožbe proti Janši: "Ne zna voditi, krši lastne zakone, ne zmeni se za ustavo"

B.K.
2. 4. 2021, 11.52
Posodobljeno: 2. 4. 2021, 11.54
Deli članek:

To je prva ustavna obtožba, ki jo je doslej vložila leva sredina in sedma v zgodovini države. Vse ostale je vložila SDS.

STA
Janez Janša

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Janeza Janše. Predlog obtožbe sestoji iz več očitkov, ki so jih opozicijske stranke spisale skupaj. Janši med drugim očitajo zavračanje nabave cepiva, ko je Janša opravljal vlogo vršilca dolžnosti ministra za zdravje; boj z mediji, zlasti s Slovensko tiskovno agencijo (STA); vpletanje v delovanje državnega tožilstva; napade na novinarje in ignoriranje sklepov Ustavnega sodišča v zvezi z nabavo vojaške opreme.

"Če bi Janez Janša v funkciji zdravstvenega ministra naročil dodatne doze cepiva, se verjetno ne bi soočali s takimi problemi, kot se," je prvo točko komentiral nekdanji premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Ob tem je omenil še, da je vlada doslej že štirikrat spremenila strategijo cepljenja, kar  naj bi razultiralo v popolni zmedi.

STA, biser slovenske osamosvojitve, danes napadajo prav osamosvojitelji

Šarec sicer še posebej veliko nevarnost vidi v vladnem napadu na STA, kjer vlada krši celo zakone, ki jih je sprejela sama. "V PKP 7 je bilo točno sprejeto, da je potrebno izpolniti vse finančne obveznosti do STA. Gre za načrtno uničevanje STA in to na predvečer njenega 30. rojstnega dne," je prepričan Šarec. "STA je bila takrat ob osamosvojitvi prva in edina slovenska tiskovna agencija, kajti do takrat smo imeli samo Tanjug, ki pa vemo, kakšne novice je pisal. Torej je žalostno, da točno tisti, ki si lastijo osamosvojitev [Slovenije] iz dneva v dan, danes to STA uničujejo."

"Dejanje brez primere v vsej 30-letni zgodovini samostojne Republike Slovenije" je po mnenju šarca tudi napad na tožilstvo. Vlada ne le, da ni imenovala dveh evropskih javnih tožilcev, neimenovanje ene kandidatke je podkrepila z lažjo, da kandidatka ne zna angleškega jezika. "In to pravi od tistega, ki nas vsak dan sramoti s svojo angleščino v tvitih, ko se prepira s komer si že bodi v Bruslju."

SDS z ustavnimi obtožbami ni skoparila

Predsednica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon pa je poudarila, da je združena levosredinska opozicija danes prvič vložila ustavno obtožbo proti predsedniku vlade. "Imeli smo že šest primerov ustavnih obtožb, vse je vlagala SDS," je dejala. V SD so sicer vztrajali, da se v obtožbo zapišejo tudi širjenje nasilja nad ženskami, širjenje sovražnega govora in napade na novinarke ter medije.

Ignoriranje ustave in Ustavnega sodišča

Da je ustava temeljni akt, ki postavlja temelje demokratične ureditve, je opozoril koordinator Levice Luka Mesec. Vlada Janeza Janše pa krši več členov te ustave. "Politična oblast se ne bi smela vtikati v svobodo civilne družbe, v svobodo medijev, ne sme posegati v druge veje oblasti, predvsem pa ne sme potegati v temeljne pravice, ki so v ustavi zapisane," je dejal. "Vlada Janeza Janše dnevno trka ob ustavno določene meje in jih skuša rušiti. Z namenom, da bi demokratični red sesula in sama sebe vzpostavila kot edino legitimno oblast v Sloveniji. Vse kar gledamo iz dneva v dan, kršenje ustavnih določb, napad na medije in civilno družbo, se dogaja, ker hoče nekdo imeti monopol oblasti v državi, da ne bo več omejen s tem kar piše v ustavi," je prepričan Mesec, ki meni, da nas ob nadaljevanju takšne politike čaka podobna politična situacija kot na sosednjem Madžarskem.

Ob tem je Mesec opozoril še na to, da so v Levici jeseni zbrali dovolj podpisov za vložitev referendumske pobude, za odločanje o 780-milijonski nabavi orožja. Vlada je takrat ta referendum prepovedala, Ustavno sodišče pa je dalo prav opoziciji in je zadržalo vladni zakon, dokler dokončno ne razsodi. A "vlada se je namenila obiti razsodbo in zadržanje zakona na Ustavne sodišči, s tem da je zapisala nov zakon, z njim pa hoče povoziti tudi pravico do referenduma". Zakonodajno-pravna služba je sicer ocenila, da ta nov predlog zakona krši kar pet členov ustave - prvega, drugega, tretjega, štiriinštiridesetega in devetdesetega. "Z enim samim dejanjem je ta vlada načela kar pet temeljnih členov ustave. To je zelo zgovoren primer, zakaj ta vlada nima mesta v Sloveniji, če naj ta ostane demokratična republika," je še dejal Mesec.

Janša ne zna voditi, tudi leta 2013 je na pomoč klical trojko

"Več kot očitno je, da Janez Janša države v krizi ne zna voditi," pa je prepričana prvakinja SAB Alenka Bratušek. "Tudi leta 2013, v hudi finančni krizi, je vrgel puško v kuruzo in klical na pomoč trojko," je spomnila. V zadnjem letu je bilo po njenem storjenih "ogromno napak". "Upokojenci so jih plačali z življenji, mladi pa z izgubljeno prihodnostjo." Bratuškova meni, da je trenutno edina prava pot za Slovenijo "odhod na predčasne volitve. Je pa dejstvo, da se teh bojijo tisti, ki so se razglasili za najbolj uspešno vlado doslej."

Slabi obeti za uspeh obtožbe

Po poslovniku DZ lahko najmanj deset poslancev predlaga DZ, da obtoži predsednika vlade pred ustavnim sodiščem. DZ po zakonu o ustavnem sodišču o predlogu obtožbe odloča z večino glasov vseh poslancev, in sicer najpozneje v 60 dneh po vložitvi predloga. Če odločitve v tem roku ne sprejme, pa se šteje, da je predlog zavrnjen. Nedavno glasovanje o razrešitvi predsednika Državnega zbora pa je pokazalo, da ne opozicija ne koalicija v DZ trenutno nimata večine.