Odlične novice iz sveta cepiv

Pfizerjevo cepivo izjemno učinkovito tudi šest mesecev po drugem odmerku, tudi proti južnoafriški različici

S.R.
1. 4. 2021, 15.21
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 15.25
Deli članek:

Najnovejši podatki o cepivu BioNTech/Pfizer kažejo, da je učinkovitost visoka tudi šest mesecev po drugem odmerku cepiva. Še več, izjemno učinkovito je tudi v primeru južnoafriške različice sars-cov-2.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Če strnemo zadnje informacije o nadaljnjem spremljanju udeležencev tretje faze kliničnega preizkušanja cepiva ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, podatki kažejo, da je cepivo šest mesecev po drugem odmerku še vedno 91,3-odstotno učinkovito pri preprečevanju bolezni covid-19. V kar 100 odstotkih pa je bilo uspešno pri preprečevanju covida-19 v Južni Afriki, kjer je prevladujoča različica B.1.351, tako imenovana južnoafriška različica.

Podjetji sta namreč danes objavili najnovejše podatke, povezane z analizo 927 potrjenih simptomatičnih primerov v okviru nadaljevanja tretje faze kliničnega preizkušanja, ki so jih spremljali do 13. marca letos. Glede na podatke je bilo cepivo kar 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni, kot to opredeljuje ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), in 95,3-odstotno učinkovito glede na opredelitev ameriške Uprave za živila in zdravila (FDA).

»Visoka učinkovitost cepiva, ki smo jo opazili v šestih mesecih po drugem odmerku in v primeru različice, ki je prevladujoča v Južni Afriki, je dodatno okrepila zaupanje v splošno učinkovitost našega cepiva,« so zapisali v obvestilu. Kot je dejal ustanovitelj in izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin, gre za »pomemben korak k potrditvi podatkov o visoki učinkovitosti in varnosti, ki smo jih beležili do zdaj, zlasti ob daljšem obdobju spremljanja.« Dodal je, da gre hkrati za prve podatke iz kliničnega preizkušanja, ki kažejo, da cepivo pred boleznijo uspešno zaščiti tudi v primeru različic, ki krožijo trenutno, kar je ključno, da se morda doseže »čredna imunost in se za svetovno prebivalstvo ta pandemija ustavi.«