60 do 70 odstotkov bolj kužen

Tretji val generira izključno angleški sev. Brez njega bi iz epidemije izšli po mesecu in pol

J.P.
1. 4. 2021, 12.00
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 13.26
Deli članek:

Tretji val bo izzvenel ob približno istem času, ne glede na to, ali gremo v zaprtje ali ne. Z ukrepi lahko zmanjšamo pritisk na bolnišnice.

Bobo
Gre se za zmanjševanje pritiska na bolnišnice.

Kot je predstavil Cizelj, bi bilo reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, danes brez prisotnosti angleške različice virusa približno 0,8 in bi torej v kakem mesecu ali mesecu in pol izšli iz epidemije. Ob približno 50-odstotnem deležu angleške različice reprodukcijsko število naraste na 1,1 ali 1,2, ob 100-odstotnem deležu angleške različice pa na 1,3, to pa je "nekaj, kar je zelo nevarno", je opozoril.

S kako velikim problemom smo soočeni v Sloveniji, je Leon Cizelj iz Inštituta Jožef Stefan ponazoril s številkami. Če upoštevamo, da je bilo včeraj s PCR testi potrjenih 1335 okužb, bo od testiranih med 75 in 85 (torej 6 odstotkov) takih, ki bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. 15 do 25 (odstotek in pol) testiranih bo potrebovalo intenzivno nekdo, umrl jih bo odstotek, torej med 10 in 15. Pri tem je treba upoštevati tudi, da na vsakega potrjenega »prideta« še dva ali trije okuženi, ki tega ne vedo. Ocenjeno število dnevnih okužb zato znaša med 4000 in 5000.

Z ukrepi lahko, tako Cizelj, znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto postelj, v intenzivni negi za 50-60 postelj.

Število hospitalizacij je v drugem valu naraščalo izjemno hitro, je dejal Cizelj. V enem tednu smo bili priča preskoku s 500 na 1000 hospitalizacij, in če ne bi bilo ukrepov v sredini meseca oktobra, se rast ne bi ustavila. Januarja in februarja je sledil upad, ki bi se nadaljeval, če se ne bi pojavila tako imenovana angleška različica. Tretji val pri nas generira izključno ta.

Omenjeni sev je za 60 do 70 odstotkov bolj kužen, brez njega pa bi iz epidemije izšli po mesecu in pol. Zaradi njega prekuženost, precepljenost in samozaščitno obnašanje ter ukrepi niso dovolj za obvladovanje epidemije, je poudaril Cizelj.

Napovedal je tudi, da bo tretji val izzvenel »ob približno istem času, ne glede na to, ali gremo v zaprtje ali ne. Ključna za to bosta prekuženost in precepljenost, ne toliko ukrepi«. Z slednjimi pa lahko zmanjšamo pritisk na bolnišnice.

Cizelj je poudaril še, da v teh 11 dneh zaprtja razlik v številkah ne bomo videli. Če smo uspeli, bomo videli šele, ko se bo država spet začela odpirati.