kaj vse nas še čaka?

Vse kaže, da smo dobili slovensko različico koronavirusa

B.K.
1. 4. 2021, 11.41
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 11.54
Deli članek:

Raziskovalci Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sporočili, da so našli mutacijo virusa sars-cov-2, ki je prisotna pravzaprav le v Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem vzorcev virusa ugotavljajo koliko so v Sloveniji prisotne alternativne različice novega koronavirusa. Trenutno je najbolj zaskrbljujoča angleška varianta, ki so jo doslej potrdili v 745 primerih, od prejšnjega tedna se je pojavnost te različice skoraj podvojila. Južnoafriško različico so doslej našli v treh primerih, od tega so o dveh že poročali, en pa je nov. Brazilska in nigerijska različica sta tudi prisotni pri nas, a v zadnjem tednu raziskovalci niso našli novih primerov.

Angleška različica tako zelo hitro napreduje. Njen delež se vzpenja, v Sloveniji pa predstavlja že skoraj polovico vseh okužb. Najbolj je ta varianta prisotna v statistični regiji jugovzhodna slovenija, kjer predstavlja 78-odstotni delež, najmanj v obalno-kraški, kjer predstavlja 24-odstotni delež.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pojav nove mutacije

STA
Tjaša Žohar Čretnik.

Raziskovalci na NLZOH pa so medtem našli primer čisto nove mutacije, značilne le za Slovenijo, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. Gre takorekoč za slovensko različico virusa. Doslej so jo našli pri 64 primerih. Ta mutacija prizadane mesto n501y, ki je odgovorno za uspeh prenosa virusa. Virus bi tako lahko bil bolj nalezljiv od standardne variante, a so potrebne še nadaljnje raziskave in potrjevanja, prav tako še ni znano, ali ima ta najdba kakšen klinični pomen.

"Ta mutacija na mestu 501 povzroči, da se v proteinski strukturi virusa, v bodici, zamenja ena aminokislina, ena perlica v verigi. Takšne spremembe lahko pri virusu spremenijo obliko bodice, ki se veže na celico," je razložila Žohar Čretnik. Če se ta oblika spremeni, se lahko virus "bolj ali manj čvrsto poveže s celico. Bolj uspešno kot se, več ima časa da vstopi v njo in to vpliva na uspešnost okužbe."

Gre sicer za mutacijo na mestu, kjer so mutirale tudi druge alternativne variante virusa, posebno pri tej "naši" mutaciji pa je, da so jo v svetovni bazi podatkov doslej našli le še v Avstriji v enem primeru, sicer pa le v Sloveniji.

Kako se bo ta različica širila naprej bodo raziskovalci pri NLZOH spremljali še dalje.