Slovenija

S protestom pozvali vlado, naj razmisli o smiselnosti ukrepov

STA
31. 3. 2021, 21.07
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 21.10
Deli članek:

V središču Ljubljane so se popoldne zbrali člani različnih iniciativ, ki nasprotujejo nekaterim odločitvam vlade o koronskih omejitvah in jo pozivajo, naj razmisli o smiselnosti ukrepov.

STA
Zbralo se je od 200 do 300 ljudi.

Današnji protest so napovedali v civilnih iniciativah Delavcev v vzgoji in izobraževanju, Otrok ne damo, Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke, Maske dol, Združeni gostinci, Gibanje Triglav, Odprimo Slovenijo, iniciativi za nadzor nad delom uradnih oseb, Odboru za človekove svoboščine in Sindikatu taksistov Slovenije.

V središču prestolnice, pred predsedniško palačo se je zbralo po prvih ocenah 200 do 300 ljudi, ki so se z zapisi na transparentih med drugim zavzeli za svobodno Slovenijo in konec prisile ter za osvoboditev norije in za "konec covid-19" laži.

Kot so pojasnili že v napovedi protesta, želijo politiki sporočiti, da jim je dovolj kršenja temeljnih človekovih pravic, laži, manipulacij, izčrpavanja ljudi, uničevanja mladih, uničevanja gospodarstva in številnih življenj. "Zaprti smo leto dni in počakati moramo 'samo še 12 dni', da bo boljše?" so vprašali v zapisu. Po njihovem mnenju je to "pravljica z vedno enakim koncem ali začetkom".

Na protestu so se vprašali, "od kdaj je skrb za zdravje povezana z represijo". "Kdo vam daje pravico, da s cepljenjem ali denarjem omejujete naše gibanje znotraj ali zunaj meja države? Ali je svoboda po novem naprodaj za dve dozi cepiva ali en test?" so izpostavili v enem od govorov.

Ob tem zahtevajo tudi aktivnost predsednika republike Boruta Pahorja in odločitve ustavnega sodišča o pobudah za presojo ustavnosti omejitvenih ukrepov.

Protestnike so z vožnjo mimo in hupanjem podprli tudi taksisti. Podpredsednik Sindikata taksistov Slovenije Janko Belopavlovič je v izjavi za medije pojasnil, da so sicer svoj protest načrtovali ob robu obravnave zanje neprimernega zakonskega predloga glede Uberja na odboru DZ za infrastrukturo, ki je bila napovedana za četrtek, a je zaradi zaprtja države preložena.

Shod so varovali policisti, ki so ugotovili eno kršitev zakona o javnih zbiranjih ter izrekli eno opozorilo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Vlada se je na nedeljski seji odločila za zaostritev ukrepov za zajezitev tretjega vala epidemije covida-19. Tako se s četrtkom za 11 dni zaustavlja javno življenje v državi, med drugim bo gibanje z izjemo velikonočne nedelje omejeno na regije, zaprti bodo vrtci in šole, pa tudi nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, svoja vrata zapirajo tudi kulturne in verske ustanove, smučišča bodo prenehala obratovati, javni promet pa bo okrnjen.