NOVI ZAPLETI

Za koliko časa si sploh lahko oddahnejo računovodski servisi?

Žiga Kariž
31. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Podjetniki in računovodski servisi so si lahko oddahnili, saj sta se Ajpes In Furs odločila zapolniti pravno praznino, ki je nastala zaradi neodzivnosti ministrstva za finance.

STA
Finančna uprava in Ajpes sta ravnala pragmatično in pokrila pravno luknjo.

Državni zbor je v petek sprejel zakon o izvrševanju proračuna, v katerega je vlada vtaknila tudi določilo, na podlagi katerega se podaljša rok oddaje letnih poročil bilanc, ki jih od podjetnikov terjata Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) in Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). A da bi zakon začel veljati, ga morajo po sprejemu v državnem zboru potrditi še v državnem svetu in objaviti v Uradnem listu. Že ob sprejemu je bilo torej jasno, da ob upoštevanju vseh zakonskih rokov podaljšanje roka, določenega za 30. marec, ne bo pravočasno. Še v ponedeljek dopoldne so tako po naših informacijah na Ajpesu in Fursu tavali v temi. Računovodskim servisom, ki so klicali in spraševali, kaj naj storijo, ni znal nihče odgovoriti. Prvi so nato gordijski vozel prerezali na Ajpesu, kjer so objavili, da roka sicer ne morejo podaljšati, a bodo informacijski sistem za oddajo poročil pustili odprt tudi po 31. marcu. Ob dejstvu, da Furs oddajo bilanc omogoča tudi zamudnikom, se je tako že nakazala rešitev.

Salomonska rešitev

Vlada RS
Dražvna sekretarka z ministrstva za finance Kristina Šteblaj je v petek trdila, da je oddana večina poročil.

Včeraj sta Ajpes in Furs tudi uradno objavila, da bosta ne glede na to, da zakon še ne velja, rok podaljšala do 30. aprila in tako zapolnila pravno praznino. Seveda v pričakovanju, da bo njuno dejanje pokril zakon, ki naj bi v veljavo prišel 3. ali 4. aprila, z objavo v Uradnem listu. Treba se je zavedati, da odločitev obeh institucij trenutno nima zakonske podlage in da smo se znašli na pravno zelo spolzkem terenu, čeprav je tovrstni rešitvi prikimalo tudi ministrstvo za finance. Težko si je predstavljati stiske, s katerimi so se v zadnjih dneh soočali računovodje. Računovodski servisi so opozorili, da je priprava letošnjih bilanc in izkazov daleč najzahtevnejša v zadnjih desetletjih. V poročilih je namreč treba upoštevati vse protikoronske ukrepe, predvsem pa preveriti, ali podjetniki izpolnjujejo pogoje za prejem državne pomoči oziroma jo bodo morali vračati. In ne gre zgolj za en majhen obrazec. Za posameznega podjetnika se je v enem letu lahko nabralo tudi več kot sto dokumentov, povezanih samo z uveljavljanjem raznih pomoči in ukrepov. Tako je popolnoma nerazumljiva aroganca ministrstva za finance, ki je pripeljala do takega stanja. Državna sekretarka s tega ministrstva Kristina Šteblaj je še v petek ob sprejemu zakona trdila, da je oddana velika večina poročil. Z Ajpesa so nam posredovali podatek, da je do včeraj, torej le dan pred potekom uradnega roka, poročila oddalo 53,9 odstotka poslovnih subjektov, skupaj s subjekti, ki so imeli rok oddaje v februarju, pa 56,6 odstotka. Torej se lahko skoraj polovica podjetnikov zahvali smelosti Fursa  in Ajpesa, da se s prvim aprilom ne bodo znašli v prekršku.

Nov udarec

A računovodski servisi se le ne morejo prav sprostiti, saj se lahko zgodi, da bo podaljšanje krajše, kot ga določa zakon. Kot smo izvedeli, so bili v stranki Levica zelo uspešni pri zbiranju podpisov za referendumsko pobudo, ki jo bodo že danes ali jutri poslali v državni zbor. Ta ima nato 14 dni časa, da o njej odloči z glasovanjem. Če bi pobuda uspela, bi se izvajanje zakona prekinilo. Če bi državni zbor pobudo zavrnil iz razloga, da referendum zoper zakon o izvrševanju proračuna ni dopusten, pa se bo stranka Levica verjetno spet obrnila na ustavno sodišče, ki lahko zakon ustavi. Glede na roke je torej možno, da se veljavnost zakona ustavi še pred koncem aprila.