Domnevno uničeno opremo naj bi uporabljali pri zasebnikih

Kriminalisti v UKC Maribor preiskujejo izginotje večjega števila medicinskih pripomočkov

Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković, Necenzurirano.si
29. 3. 2021, 19.16
Deli članek:

Drugo največjo bolnišnico v državi po aferi Namibija in vladnih zamenjavah v svetu zavoda pretresa še kriminalistična preiskava.

STA
Direktor Vojko Flis, predsednik sveta zavoda Jože Šabeder in strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

STA
Vojko Flis, ki je očitke o mobingu večkrat javno zanikal, se še ni odločil, ali se bo potegoval za nov mandat.

Pred nami je nov val zamenjav vodstev javnih zdravstvenih zavodov. Po celjski in slovenjgraški bolnišnici je očitno prišel na vrsto Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, glavna regijska in druga največja bolnišnica v državi, ki zaposluje več kot 3500 ljudi in na leto ustvari 280 milijonov evrov prihodkov. Zadnja štiri leta UKC Maribor vodi dr. Vojko Flis, ki se mu mandat izteče v začetku poletja.

Flis je že nekaj časa na udaru. Olja na ogenj kadrovskih bitk je prilila afera Namibija, ki je v primeru kirurga dr. Matjaža Voršiča razkrila sume nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst v UKC Maribor in nedovoljeno delo zdravnikov v zasebnih ambulantah med epidemijo. Toda v ozadju afer, ki pretresajo UKC Maribor, je očitno tudi spopad za vrh bolnišnice.

Na necenzurirano.si pa zdaj razkrivajo, da kriminalisti preiskujejo, kam je iz skladišča UKC Maribor izginila večja količina medicinskih pripomočkov in opreme. To so za Necenzurirano.si potrdili tudi v UKC Maribor. »Sumi se preiskujejo – to je točen podatek. Ker preiskava še poteka, je ne smemo komentirati, saj bi lahko vplivali na njen potek,« so sporočili iz UKC Maribor. Na pojasnila policije še čakajo.

Izginila oprema, ki naj bi jo uničila poplava

Kljub temu jim je iz več virov uspelo izvedeti, kaj podrobneje zanima kriminaliste. V jedru preiskave je dogajanje v skladišču konsignacijskega materiala, v katerem so tudi umetne kolčne proteze in drug tehnični material za operacije na okostju. Ko je leta 2017 skladišče zalila podtalnica, naj bi vodja skladišča Matej Španinger zahteval, da se material zaradi možne kontaminacije izloči iz uporabe in uniči.

Toda domnevno uničeni material naj bi kmalu začel izginjati in naj bi ga uporabljali pri zasebnikih. Ko so v UKC Maribor opazili, da se evidence v skladiščih ne ujemajo z dejanskim stanjem, so uvedli notranji nadzor. Čeprav še ni končan, je po neuradnih informacijah že ugotovil, da med dokumentacijo manjkajo ustrezne prevzemnice in dobavnice, iz katerih bi bilo razvidno, kam so v preteklosti izginili materiali in oprema. Zaposleni v skladiščih in zdravniki z dostopom so namreč vodili lastne evidence, ki jih je mogoče spreminjati.

Po informacijah necenzurirano.si naj bi kriminalisti zaradi sumov odtujevanja večje količine medicinskih pripomočkov in opreme iz skladišča preiskovali Španingerja, ki je že več kot leto dni v bolniškem staležu. Toda zgodba je v zadnjih tednih dobila nove razsežnosti. Ko se je vodstvo UKC Maribor odločilo takratno dogajanje preveriti z notranjim nadzorom, je namreč na Flisa začel pritiskati svet zavoda.

So poskušali Flisa zrušiti, ker so ščitili preiskovanca?

Neustrezna evidenca
Ko so v UKC Maribor opazili, da se evidence v skladiščih ne ujemajo z dejanskim stanjem, so uvedli notranji nadzor. Med dokumentacijo naj bi manjkale ustrezne prevzemnice in dobavnice, iz katerih bi bilo razvidno, kam so v preteklosti izginili materiali in oprema. Zaposleni v skladiščih in zdravniki z dostopom so namreč vodili lastne evidence, ki jih je mogoče spreminjati.

Ključno vlogo pri tem sta imela po informacijah necenzurirano.si Srečko Felix Krope in Stanka Naterer, donedavna predstavnika Desusa v svetu UKC Maribor. Zahtevala sta razpravo o domnevnem mobingu nad tremi zaposlenimi, ki naj bi jih generalni direktor ali premestil ali odpustil iz krivdnih razlogov. Eden od teh je tudi Matej Španinger, sicer tajnik Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož, ki jo vodi prav Krope.

Sta torej Krope in Natererjeva z napadom na Flisa poskušala zaščititi Španingerja pred notranjim nadzorom? Da so »določene strukture v svetu UKC Maribor želele delovati v nasprotju z zakonodajo«, je že konec februarja opozarjal njegov tedanji predsednik Jože Šabeder (SDS), ko je odstopil s položaja. Po njegovih besedah je bila pri vsem najbolj moteča zahteva, naj svet v nasprotju s pristojnostmi obravnava domnevne primere mobinga, torej prav to, kar sta zahtevala Krope in Natererjeva.

Vlada takrat Šabedrovega odstopa ni sprejela. V dogajanje je posegla šele po tem, ko so Kropeta prejšnji teden imenovali v tričlansko razpisno komisijo za izbiro generalnega direktorja. V petek zvečer je na dopisni seji zamenjala tako Šabedra kot Kropeta in Natererjevo. V svet UKC Maribor je imenovala upokojenega zdravnika Kazimirja Miksića (SDS), specializanta infektologije iz Splošne bolnišnice Celje Federica Victorja Potočnika (NSi) in oftalmologa Simona Trpina (SMC) iz mariborskega Zdravstvenega doma Adolfa Drolca.

Ministrstvo za zdravje je sicer že v začetku marca, ko ga je že vodil Janez Poklukar, predlagalo zamenjavo članov sveta UKC Maribor. Zakaj je vlada tako dolgo čakala in ni ukrepala, ni povsem jasno. Po informacijah necenzurirano.si pa je šlo za politično trgovanje. Krope, nekdanji direktor Policijske uprave Slovenj Gradec je namreč del frakcije Desusa, ki še vedno podpira sodelovanje z Janševo vlado, po odhodu Karla Erjavca pa bo zelo verjetno prevzela tudi vodenje stranke. Krope, ki vodi pokrajinski odbor Desusa iz Podravja, se v zadnjih dneh spet omenja kot eden od kandidatov za predsednika stranke. Pred tem je veljal za tesnega zaveznika nekdanje predsednice Desusa Aleksandre Pivec, ki je pred tednom dni ob vidni podpori SDS prevzela vodenje nove desnosredinske stranke Naša dežela.

Kdo so kandidati za vrh UKC Maribor

Kako bodo nove zamenjave v svetu zavoda vplivale na spopad za vrh UKC Maribor, bo jasno že v kratkem. Vojko Flis, ki je očitke o mobingu večkrat javno zanikal, se še ni odločil, ali se bo potegoval za nov mandat.

Kot glavni kandidat za novega generalnega direktorja se v zadnjih dneh omenja dr. Matjaž Vogrin, dosedanji strokovni direktor, ki je odgovoren za organizacijo dela in nadzor v mariborski bolnišnici. Gre za enega najbolj znanih ortopedov pri nas, ki ob rednem delu strokovnega direktorja vodi še Inštitut za športno medicino, za katerega delajo tudi nekateri zdravniki UKC Maribor, in ima status samostojnega podjetnika. Vogrin za komentar v petek ni bil dosegljiv. Toda viri iz UKC Maribor so opozorili, da bo pojasnila glede dogajanja okrog skladišča moral dati Vogrin. Lastne ključe skladišča so imeli namreč tudi ortopedi, ki jim je bil Vogrin nadrejen kot predstojnik ortopedske klinike. Odgovoren je tudi za skladiščenje in proces izdaje materiala v mariborski bolnišnici.