Ukrepi

Stop za tehnične preglede, rekreacija le posamično na prostem

C.E./STA
28. 3. 2021, 17.55
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 18.15
Deli članek:

Predstavimo še nekaj ukrepov, ki bodo veljali od 1. do 12. aprila.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Pouk bo potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sporočila, da bo nujno varstvo zagotovljeno za otroke v vrtcih in za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole, če so njihovi starši zaposleni v kritični infrastrukturi. Delo v vzgojnih zavodih bo potekalo nemoteno. "Šole bodo že jutri prejele vse potrebne okrožnice in usmeritve, časa za pripravo pa bo dovolj," je zagotovila.

Na področju športa bodo v času zaprtja države dovoljeni le vrhunski šport in treningi članov reprezentanc, sicer pa bo rekreacija dovoljena individualno ali z ožjimi družinskimi člani na prostem. Pri gibanju na prostem bo treba upoštevati že znana priporočila za preprečevanje širjenja okužb. Organizacija velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev bo lahko potekala nemoteno.

Omejitve bodo tudi na področju prometa. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih in skladno z znanimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Žičniške naprave in nihalke ne bodo delovale, s tem pa se v tem obdobju zapirajo tudi smučišča, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Šole vožnje ne bodo smele delovati, prav tako bo prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj. Začasno bosta onemogočena tudi opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja. Prepovedani bodo tudi letenje, vzletanje in pristajanje zrakoplovov v državi.

Koriščenja dopusta ali ur ali čakanje na delo

V državni upravi bo med 1. in 12. aprilom po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika na delovnih mestih največ petina uslužbencev. Javnim uslužbencem, ki ne morejo delati od doma, priporočajo koriščenje dopusta ali ur, sicer pa zanje predlagajo napotitev na čakanje na delo. Državna uprava bo v tem obdobju izvajala le nujne naloge.

Verski obredi brez navzočnosti vernikov

V času zaprtja javnega življenja se ustavljajo tudi doslej odprte oziroma delujoče kulturne dejavnosti. Kot je predstavil kulturni minister Vasko Simoniti, se z odlokom o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom zapirajo vse galerije, muzeji, knjižnice, arhivi in ograjeni parki, začasno pa se prepovejo kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom.

Z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se po Simonitijevih navedbah zapirajo tudi vsi verski objekti. Bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse se bodo v tem času izvajali brez navzočnosti vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov. Edina verska aktivnost, ki se ohranja, je neposredna duhovna oskrba ljudi v stiski, je pojasnil minister za kulturo.