Omejitev gibanja na statistične regije

Prepoved odhoda iz Slovenije že jutri, vstop le s PCR testom iz držav EU

C.E.
28. 3. 2021, 16.53
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 17.44
Deli članek:

Vedno natančni minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil strožje ukrepe na mejah. V veljavo vstopijo že jutri.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bistvena novost, da ni več dovoljeno vstopati v rdeče države. "Za ta ukrep smo se morali odločiti, ker pričakujemo večji odhod v države bivše Jugoslavije, kjer se situacija slabša," je razložil Hojs in dodal, da so naredili izjeme za tranzit potnikov, oskrbo z blagom in za zaposlene v mednarodnem transportu.

Ob vračanju v Slovenijo pa ne veljajo več hitri testi, ampak morajo imeti opravljen PCR test z negativnim izvidom. Ta test mora biti opravljen v državah EU ali v schengenskem območju, PCR test opravljen v BiH, Srbiji in Makedoniji ne bo več veljaven in torej iz teh držav ne bo mogoče vstopati v Slovenijo vsaj do 12. aprila. Izjema so cepljeni in prebolevniki.

Omejitev gibanja znotraj Slovenije na statistične regije pa stopi v veljavo 1. aprila. Prehod bo dovoljen za cepljenje ali osebe z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 72 ur, prosto pa bodo lahko regije prehajal tudi osebe, ki so že prebolele covid-19 in imajo za to potrdilo zdravnika. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo.

S 1. aprilom se ob tem znova prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva, prav tako ne bo več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

Na velikonočno nedeljo pa se lahko vse omejitve pozabijo. Dovoljeno bo prehajanje meja in druženje za člane dveh družin.