Na vseh javnih mestih

Maske znova obvezne tudi na prostem

S.R.
28. 3. 2021, 16.16
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 19.19
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je v luči slabšanja epidemioloških razmer danes sprejela dodatne zaostritve. Eden od novih, a že poznanih ukrepov, je obvezno nošenje maske na prostem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Minister za zdravje Janez Poklukar je imel nehvaležno nalogo, da predstavi enega najbolj osovraženih ukrepov iz drugega vala, ki se z zaostritvijo med 1. in 12. aprilom vrača na mizo. To je obvezno nošenje zaščitne maske na prostem. Kot je pojasnil minister, so podatki o epidemiji zadnje dni skrb vzbujajoči. Za nove ukrepe obstaja več razlogov, a v prvi vrsti gre za to, da bo naše zdravstvo zmoglo in da se zaščitijo vsa življenja. »S tem si kupujemo tudi čas, da precepimo najbolj rizične skupine,« je dejal Poklukar ter dodal, da je treba omogočiti, da se ob zadostni precepljenosti v poletju življenje vrne v ustaljene tirnice.

Kot je torej navedel, se ponovno uvaja nošenje mask na vseh javnih prostorih, a z dvema izjemama, in sicer v primeru izvajanja športne aktivnosti na zelenih površinah, kjer je mogoče zagotoviti več kot 1,5 metra razdalje, ne bo pa obvezna tudi v avtomobilih, v katerih je prisotna samo ena oseba oziroma so prisotne osebe iz istega gospodinjstva.

Kar zadeva delovanje zdravstva, je Poklukar pojasnil, da v času tega tako imenovanega »lockdowna« aktivnosti v zdravstvu ne bodo zmanjševali.

Ukrepi so nujni

Na novinarski konferenci je danes nastopil tudi prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. V svojem slogu je pojasnil, da je ta virus izredno zapleteno bitje z zelo nejasnimi zakonitostmi, zaradi česar veliko stvari preprosto še ne vemo. »Preseneča nas iz meseca v mesec,« je dejal in pripomnil, da si želijo posledice, ki jih ta virus pusti na posamezniku, zmanjšati na minimum. Dodatni ukrepi so po njegovem mnenju nujno potrebni.

Krek je izrazil zadovoljstvo, da je vlada predlog stroke v celoti sprejela, zdaj pa bo ključno, da se poenotimo. Zato je državljane zaprosil, naj sledijo temu, kar priporoča stroka, in že znane ukrepe upoštevajo še bolj dosledno. Pojasnil je še, da je zaradi britanske različice virusa zdravstvo še bolj ogroženo, enako pa velja za zdravje ljudi. Tudi Krek je svetoval, naj ljudje, če je le možno, delajo od doma, saj je ta ukrep multiplikativen. Ne samo, da se ljudje lahko okužijo v službi, temveč se lahko okužijo tudi med prevozom v službo, saj se pogosto vozijo z drugimi osebami. Pozval je tudi k doslednemu upoštevanju ukrepov izolacije in karantene.